Ultralydskanning

​Ved en ultralydskanning bruger man lydbølger til at undersøge kroppens organer. Her kan du læse om, hvordan en UL skanning foregår, og hvad man kan bruge skanningen til. 

​​​​​​​​

​Ultralyd fungerer efter de samme principper som ekkolod i en båd - man sender lydbølger ind i kroppen og indfanger ekkoerne af lyden. Herfra danner ultralydapparatet detaljerede billeder af kroppens organer. 

Ultralyd er velegnet til at undersøge bløde organer, der indeholder vand som eksempelvis leveren og nyrerne, men kan ikke trænge gennem knogler eller luft. Vi bruger også ultralyd til at styre nålespidsen, når vi tager vævsprøver forskellige steder i kroppen.

Der er ikke nogen kendte risici forbundet med ultralydskanning.​​

​​Forberedelse før en ultralydskanning

​​Mange ultralydskanninger kræver ingen forberedelse. Det afhænger af, hvad der skal skannes. Visse ultralydskanninger kræver faste for at ​​undgå forstyrrende indhold i tarmene.  Der er undersøgelser, hvor man ikke må tømme urinblæren, da den fyldte blære bruges som et vindue for at se dybt i bækkenet.

Det vil stå i indkaldelsesbrevet og medfølgende information om undersøgelsen, hvis der er nogen form for forberedelse.

​​​​Kontraststof

Nogle gange finder lægen eller sonografen noget, som han/hun ikke umiddelbart kan afgøre, hvad er. Så kan man give kontraststof som supplement til skanningen. Du får lagt en nål i en blodåre, så vi kan give kontrasten.

Enkelte gange kan kontraststoffet give lidt kvalme eller hovedpine. Alvorlige bivirkninger ses sjældent.​​​​​​​​

​Svar på undersøgelsen

Den læge eller sonograf​, der har udført din undersøgelse, vurderer og beskriver den. Du vil få en mundtlig vurdering af undersøgelsen under selve skanningen.

Det skriftlige svar på undersøgelsen bliver sendt til den læge eller den afdeling, der har henvist dig.​

Patientinformationer om Ultralydundersøgelser​​​​​​​


Redaktør