Bughulen - ultralydskanning med faste (Abdomen)

Ved en ultralydskanning af bughulen (abdomen) føres et lydhoved hen over huden og danner billeder af kroppens indre. Inden undersøgelsen skal man faste. Der bruges eventuelt kontraststof for at gøre forskelle mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydskannet din bughule. Ved en ultralydskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et lydhoved, som føres hen over huden. Vi bruger eventuelt kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Undersøgelsen kan bruges til at vurdere bughulens organer, blodkar og lymfesystem og kan blandt andet vise galdesten, betændelse, kræft eller kræftspredning.

Undersøgelsen varer 10-30 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Billede af patient, der får en ultralydsskanning

Vigtig forberedelse

Du skal faste i 6 timer 

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise, drikke eller ryge de sidste 6 timer før din aftale. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller. Du må dog gerne drikke lidt vand.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi smører gelé på din mave og fører lydhovedet hen over huden med et let pres. Via lydhovedet dannes der billeder af din mave på en skærm.

I enkelte tilfælde kan det være en fordel at bruge et kontraststof under ultralydskanningen, så vi får et tydeligere billede af bughulen. Vi sprøjter kontraststoffet ind i en blodåre i din arm. Det taler vi med dig om undervejs.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen med det samme. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk 

Få mere viden

Du kan få mere viden om ultralydsskanning af bughulenwww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’ultralyd, abdomen’.

Redaktør