Nyrer og urinveje - ultralydskanning med fuld blære

Ved en ultralydskanning af nyrer og urinveje føres et ultralydhoved hen over huden og danner billeder af kroppens indre. Under skanningen skal blæren være fyldt.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydskannet dine nyrer og urinveje. Ved en ultralydskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydhoved, som føres hen over huden.

Undersøgelsen kan bruges til at vurdere nyrerne og afløbet fra urinvejene til blæren.

Undersøgelsen varer 10-30 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en patient, der får foretaget en ultralydsskanning.

Undersøgelsen

Drik vand inden undersøgelsen

Du skal drikke cirka ½ liter vand 1 time før undersøgelsen, da din blære skal være fyldt under skanningen. Du må først gå på toilettet, når undersøgelsen er færdig.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi smører gelé på din mave og fører ultralydhovedet hen over huden med et let pres. Via ultralydhovedet dannes der billeder af dine nyrer og urinveje på en skærm.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen med det samme. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk

Få mere viden

Du kan få mere viden om ultralydsskanning af nyrer og urinveje på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’ultralydsskanning af nyrer og urinveje’ og ’ultralyd’.

Redaktør