​​​​​​​​​​

CT skanning

CT skanning er en avanceret røntgenundersøgelse. Her finder du information om, hvordan undersøgelsen foregår, og du kan se billeder af nogle af vores CT skannere.
En CT skanning er en avanceret røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens forskellige væv og organer. De informationer, røntgen​​​strålerne giver ved skanningen, bliver samlet i en computer, som omsætter alle data til billeder på en TV skærm.

CT skannere på vores afdeling

​Vi har syv​ CT skannere på Afdeling for Røntgen og Skanning. Skannerne har forskellige egenskaber. Du vil blive undersøgt i den skanner, der er bedst egnet til den problemstilling, du har. 


Det kan man se på en CT skanning

En CT skanning bliver designet specielt til hver patient. 

Den læge, der har henvist til skanningen, har beskrevet de symptomer, du har. Ud fra det planlægger vi din skanning. Så du bliver kun undersøgt for det, du er henvist for.

Svar på undersøgelsen

Svaret på undersøgelsen bliver sendt til den læge eller den afdeling, der har henvist dig. Billederne skal vurderes og beskrives af en radiolog. Derfor får du ikke resultatet med det samme​.

Kontraststof

En indsprøjtning med kontraststof er del af mange CT skanninger. Kontrasten gør, at forskel på blodkar, organer og væv er mere tydelig på billederne​. 

Der er særlige forholdsregler, når  man skal have kontraststof. Det vil fremgå af informationen, som du får inden skanningen, hvad der gælder i din situation.

Du kan finde mere information om kontraststoffer på siden "Vil du vide mere"

​Stråledosis

Den stråledosis​, du får ved en CT skanning varierer med typen af undersøgelse. Niveauet ligger mellem få ugers til få års naturlig baggrundsstråling.​​ På Afdeling for Røntgen og Skanning er personalet specielt uddannet til at sikre, stråledoserne holdes så lave som muligt. Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose og dermed givet en rigtig behandling, vil være større end risikoen ved en CT skanning.​​​​

Du kan finde mere information om røntgenstråler og risici på siden "Vil du vide mere​".

Specifikke CT skanninger

Redaktør