Nyrer og urinveje - CT-skanning

CT-skanningen kan bruges til at få detaljerede billeder af nyrerne, urinlederne og urinblæren. Ved undersøgelsen bruges kontraststof til at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have foretaget en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af dine nyrer og urinveje (CT-urografi). CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Skanningen kan bruges til at undersøge nyrerne, urinlederne og urinblæren i forbindelse med blandt andet blod i urinen (hæmaturi), eller hvis du har haft mange infektioner i urinvejene. Skanningen kan også laves som forberedelse til en operation eller som kontrol efter en operation.

Undersøgelsen varer 30-40 minutter, men det er en god idé at afsætte 1-1½ time, da der kan opstå ventetid.

Foto af CT-skanner

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt have taget en blodprøve

Inden undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, hvis du har:

  • diabetes
  • en nyresygdom eller er opereret i nyrerne
  • en hjertesygdom
  • urinsyregigt.

Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, skal sende dig til blodprøvetagning inden undersøgelsen, hvis det er aktuelt for dig. Blodprøven må normalt højst være 3 måneder gammel. Hvis du er indlagt, er der andre forholdsregler. Kontakt den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis du er i tvivl.

Drik vand inden undersøgelsen

Du skal drikke cirka ½ liter vand 1 time før undersøgelsen, da din blære skal være fyldt under skanningen. Du må først gå på toilettet, når undersøgelsen er færdig.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Sig til, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du sige det til os, når du møder til skanningen. 

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden. 

Under skanningen får du kontraststof i en blodåre i armen. Kontraststoffet kan kortvarigt give en metalsmag og en følelse af varme i kroppen. 

Bliv gerne en halv time efter

Nogle få patienter oplever bivirkninger på grund af kontraststoffet. Derfor anbefaler vi, at du bliver siddende i venteværelset i 30 minutter efter, at du har fået kontraststof, så du kan sige til, hvis du bliver utilpas.

Efter undersøgelsen

Drik vand efter undersøgelsen

Det er godt for dit velbefindende, hvis du kan drikke mindst 1 liter vand i løbet af de første par timer efter undersøgelsen.

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Undlad at få taget blodprøver 4 timer efter skanningen

Få taget eventuelle blodprøver inden skanningen. Efter undersøgelsen skal du vente mindst 4 timer med at få taget blodprøver, da resultatet ellers kan være misvisende. Hvis du har nedsat nyrefunktion, skal du vente endnu længere.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør