CT-skanning med indhældning af kontraststof

CT-skanningen giver detaljerede billeder af kroppen og kan bl.a. bruges til at undersøge urinvejene, tarmen eller fistelgange. Ved undersøgelsen bruges kontraststof.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning). CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen.

Skanningen bliver oftest brugt til at vurdere urinvejene, tarmen eller fistelgange efter en operation eller en anden behandling.

Undersøgelsen varer cirka 30 minutter, men det er en god idé at afsætte 1½ time, da der kan opstå ventetid.

Foto af CT-skanner

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren.

Hvis du har et kateter i forvejen, bruger vi det til at give dig kontraststof igennem. Hvis ikke, får du lagt et tyndt kateter i forbindelse med skanningen, som vi fjerner igen, så snart skanningen er slut.

Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver tydelige. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør