​​​​​​​​​​

Insemination med sæd fra partner

Insemination forkortes IUI (Intrauterin insemination).

Hvis du er fyldt 36 år og skal insemineres med sæd fra din partner, anbefaler vi oftest IVF-behandling, da dette giver den bedste chance for graviditet.

​​​Formålet med inseminationsbehandling

At øge graviditetsraten ved at optimere antallet af bevægelige sædceller i æggelederne omkring det tidspunkt, hvor ægget løsnes fra æggestokken. Her er din chance for graviditet størst.

Behandlingsplanen lægges ved første besøg i klinikken

Her lægges en behandlingsplan i samråd med en læge. Herefter er det en sygeplejerske, der giver selve behandlingen og følger dig gennem hele behandlingsforløbet

Her kan du læse detaljeret om behandlingen og hvordan du tilmelder dig behandling​Planlægning af selve inseminationsbehandlingen

Ved insemination er det vigtigt at planlægge behandlingen, så sæden bliver insemineret i tiden omkring ægløsningen. Selve befrugtningen foregår herefter naturligt, idet sædcellerne svømmer ud i den yderste del af æggelederne, hvor en enkelt sædcelle trænger ind i ægget og befrugter det. Det befrugtede æg bevæger sig herefter langsomt ind til livmoderen, hvor det sætter sig fast ca. 1 uge senere.

​Sædprøven til insemination

Når vi modtager sædprøven, bliver sædcellerne vurderet med hensyn til antal, udseende og bevægelighed. Herefter renser vi sæden op for at skille sædcellerne fra sædvæsken og sortere  de "dovne" sædceller fra. Herefter vurderer vi resten med hensyn til antal normalt udseende og fint bevægelige sædceller.

Det er denne oprensede sæd vi anvender til insemination, hvor vi tilsætter de oprensede sædceller en væske (medie). Dette trækker vi op i en lille sprøjte, så sædcellerne kan sprøjtes direkte op i kvindens livmoderhule.

​Livsstil og fertilitet

Læs om livsstil og fertilitet og Fertilitetklinikkens anbefalinger. 


​Faktorer der øger graviditetschancen ved inseminationsbehandling

Hvor mange behandlinger tilbydes

 

Ved insemination med mandens sæd tilbydes sædvanligvis op til tre forsøg, inden vi anbefaler at gå videre til reagensglasbefrugtning.  

Når vi stimulerer med follikelstimulerende hormon, FSH, kan du blive behandlet hver måned. Dette betyder at du, hvis du ønsker det, kan starte ny behandling umiddelbart efter en negativ graviditetstest.

Risiko for tvillinger?

Når man giver hormonstimulation, udvikles der indimellem flere ægblærer. Hvis der udvikles 2 modne ægblærer, vil der i de fleste tilfælde kun ske befrugtning af det ene æg, men af og til vil begge æg blive befrugtet. I så fald er der risiko for tvillingegraviditet. 

Vi kan efter aftale med jer vælge, kun at inseminere, hvis der kun udvikles een moden ægblære. 

Hvis der udvikles mere end to modne ægblærer, vil vi ikke inseminere. Vi kan da vælge af aflyse behandlingscyklus eller vi kan ændre behandlingen til IVF (reagensglasbefrugtning). ​​

Redaktør