Insemination med sæd fra partner

Insemination forkortes IUI (Intrauterin insemination).

Hvis du er fyldt 36 år og skal insemineres med sæd fra din partner, anbefaler vi oftest IVF-behandling, da dette giver den bedste chance for graviditet.

​​​Formålet med inseminationsbehandling

At øge graviditetsraten ved at optimere antallet af bevægelige sædceller i æggelederne omkring det tidspunkt, hvor ægget løsnes fra æggestokken. Her er din chance for graviditet størst.

Inseminationsbehandling forudsætter

At du har normal passage i æggelederne. Dette kan ses ved en røntgenundersøgelse eller en vandskanning.​

Insemination med sæd fra partner er en mulighed hvis:

 • årsagen til jeres barnløshed er uforklarlig. Dvs. normal sædkvalitet, normal ægløsning og normal passage i æggelederne.
 • manden har let nedsat sædkvalitet.
 • kvinden har let endometriose.
 • kvinden har forstyrrelser i ægløsningerne f.eks. ved Polycystisk Ovariesyndrom (PCOS).​

Behandlingsplan lægges ved første besøg i klinikken

Her lægges en behandlingsplan i samråd med en læge. Herefter er det en sygeplejerske, der giver selve behandlingen og følger dig gennem hele behandlingsforløbet

Et inseminationsforløb ser sådan ud

 • Fra starten af en cyklus stimuleres dine æggestokke forsigtigt med hormoner (daglig injektion med follikelstimulerende hormon, FSH) for at understøtte ægudviklingen.
 • Ægudviklingen følges med ultralydsskanninger gennem skeden.​
 • Når den ledende ægblære er tilpas stor og moden, tager du en ægløsningssprøjte, som sikrer at du får en ægløsning på et bestemt tidspunkt.
 • På inseminationsdagen afleverer din mand en sædprøve kl. 8 om morgenen.
 • Selve inseminationen foregår ca. 36-40 timer efter ægløsningssprøjten.
 • 17 dage efter inseminationen møder du til en graviditetstest.
  Selvom du er begyndt at bløde, skal du have taget blodprøven, da man nogle gange kan være gravid alligevel.
 • Du kan få taget graviditetsblodprøven på alle hospitaler og blodprøveambulatorier i Region H og Region Sjælland. Du vælger selv. Nogle steder skal du bestille tid. Du kan finde information om åbningstider og evt. tidsbestilling på www.regionh.dk/blodproever.
 • Er testen positiv får du en tid til graviditetsskanning tre uger senere.

Her kan du læse mere detaljeret om behandlingen og hvordan du tilmelder dig behandling

Planlægning af selve inseminationsbehandlingen

Ved insemination er det vigtigt at planlægge behandlingen, så sæden bliver insemineret i tiden omkring ægløsningen. Selve befrugtningen foregår herefter naturligt, idet sædcellerne svømmer ud i den yderste del af æggelederne, hvor en enkelt sædcelle trænger ind i ægget og befrugter det. Det befrugtede æg bevæger sig herefter langsomt ind til livmoderen, hvor det sætter sig fast ca. 1 uge senere.


Sædprøven til insemination

Når vi modtager sædprøven, bliver sædcellerne vurderet med hensyn til antal, udseende og bevægelighed. Herefter renser vi sæden op for at skille sædcellerne fra sædvæsken og sortere  de "dovne" sædceller fra. Herefter vurderer vi resten med hensyn til antal normalt udseende og fint bevægelige sædceller.

Det er denne oprensede sæd vi anvender til insemination, hvor vi tilsætter de oprensede sædceller en væske (medie). Dette trækker vi op i en lille sprøjte, så sædcellerne kan sprøjtes direkte op i kvindens livmoderhule.

Livsstil og fertilitet

Faktorer der øger graviditetschancen ved inseminationsbehandling

Hvor mange behandlinger tilbydes

 

Ved insemination med mandens sæd tilbydes sædvanligvis op til tre forsøg, inden vi anbefaler at gå videre til reagensglasbefrugtning.  

Når vi stimulerer med follikelstimulerende hormon, FSH, kan du blive behandlet hver måned. Dette betyder at du, hvis du ønsker det, kan starte ny behandling umiddelbart efter en negativ graviditetstest.

Risiko for tvillinger?

Når man giver hormonstimulation, udvikles der indimellem flere ægblærer. Hvis der udvikles 2 modne ægblærer, vil der i de fleste tilfælde kun ske befrugtning af det ene æg, men af og til vil begge æg blive befrugtet. I så fald er der risiko for tvillingegraviditet. 

Vi kan efter aftale med jer vælge, kun at inseminere, hvis der kun udvikles een moden ægblære. 

Hvis der udvikles mere end to modne ægblærer, vil vi ikke inseminere. Vi kan da vælge af aflyse behandlingscyklus eller vi kan ændre behandlingen til IVF (reagensglasbefrugtning). ​

Redaktør