Sædprøven

Sådan laves en sædprøve, så den bliver så god som mulig.

For at sædprøven indeholder så friske sædceller som muligt, anbefaler vi, at du har sædudtømmelse dagen før selve sædprøven skal opsamles. 

Sædprøven laves max. 1 time før den skal afleveres. Hvis I har længere transporttid, kan du lave sædprøven i Fertilitetsklinikken. 

Sædprøven laves i det bæger, du har fået udleveret. På bægeret skal du sætte en etiket med navn og CPR-nr. for både dig og din partner. Husk også at udfylde underskriftsedlen.

Det er vigtigt, at prøven ikke indeholder urenheder og parfume. Husk derfor at vaske hænder og penis med vand og sæbe. Skyl al sæbe af og tør grundigt før prøven opsamles.

Prøven skal opsamles ved masturbation. Af hensyn til sædkvaliteten, må den ikke laves i forbindelse med samleje eller oral sex. 

Under transporten til Fertilitetsklinikken skal bægeret med sædprøven opbevares helt ind til kroppen direkte på huden, så den holder sig varm. 

Sædprøven afleveres klokken 8 om morgenen, med mindre andet tidspunkt er aftalt. Hvis du tager plads i mellemgangen i Fertilitetsklinikken ved "mandetegnet", kommer en bioanalytiker ud til dig og modtager prøven.

Da sæd kan være meget følsom for temperaturstigning og betændelsestilstande i kroppen, er det vigtigt, at du fortæller os, hvis du har været syg inden for de sidste tre måneder.

    Vidste du at

    • Sædkvaliteten hos den enkelte mand kan være meget svingende. Det tager cirka 80 dage at producere en sædcelle, og den aktuelle sædkvalitet kan være påvirket af feber 56 – 9 dage inden sædprøven.
    • Ved ejakulationen blandes sædcellerne med væsker fra prostata og sædblærerne. Faktisk udgør sædcellerne kun 1% af ejakulatet, og hos steriliserede mænd består ”sædprøven” udelukkende af disse væsker. Det er således ikke muligt at se på en sædprøve, om der er sædceller i eller hvor mange der er.
    • Når man skal aflevere en ”bestilt” sædprøve, kan man godt føle sig lidt under pres. Dette kan bevirke, at der bliver produceret mindre væske fra sædblærerne, som resulterer med en mindre sædprøve. Dette betyder intet for kvaliteten af sædcellerne.
    Redaktør