Vaginal fødsel efter kejsersnit

I de fleste tilfælde er der ingen problemer ved at føde vaginalt efter et kejsersnit. Der er dog en øget risiko for akut kejsersnit og bristning af livmoderen. Derfor tilbydes en samtale med en fødselslæge i graviditetsuge 28.

Kort om vaginal fødsel efter kejsersnit

I de fleste tilfælde kan du føde vaginalt efter tidligere at have født ved kejsersnit.
Du vil blive tilbudt en samtale med en fødselslæge i graviditetsuge 28, så I sammen kan planlægge din kommende fødsel.

Hvis du gerne vil føde vaginalt, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

Risici

Bristning af livmoderen

Efter et kejsersnit er arret i livmoderen svagere end resten af livmoderen. Derfor er der en let øget risiko for, at livmoderen brister ved en ny fødsel. Risikoen er størst, når du har veer.

Hvis livmoderen brister, kan det være livstruende for dit barn, og du kan risikere at miste meget blod. Risikoen for, at livmoderen brister, er cirka 0,5 %, men den er lidt større, hvis du skal føde inden for 18 måneder efter kejsersnittet.

Akut kejsersnit

Til sammenligning med kvinder, der har født vaginalt første gang, har du øget risiko for, at fødslen ender i et akut kejsersnit. Hvis du kun har født ved kejsersnit én gang tidligere, og der i den nye graviditet ikke er noget, der forhindrer en vaginal fødsel, er der dog 75 % sandsynlighed for, at du kan gennemføre en vaginal fødsel. Hvis du allerede har født vaginalt efter et tidligere kejsersnit, er sandsynligheden 90 %.

Fødslen

Kontakt os ved veer, blødning, eller hvis fostervandet går

Du skal kontakte os med det samme, hvis du får smerter eller veer, hvis du bløder, mærker mindre liv, eller hvis fostervandet går. Kontakt os også, hvis du er i tvivl. Vi vil som regel bede dig om at komme ind på hospitalet, så vi kan overvåge dig og barnet allerede fra fødslens start.

Hvis fødslen skal sættes i gang

Hvis fødslen ikke går i gang af sig selv, og der er brug for igangsættelse, gælder der særlige forholdsregler. Det taler vi med dig om.

Vi overvåger dig og barnet

Vi overvåger både dig og barnet gennem hele fødslen ved CTG-registrering. Ved en CTG-registrering får du sat to bælter om maven med to målere. Den ene måler barnets hjerterytme, og den anden registrerer sammentrækningerne i din livmoder. 
Når fostervandet er gået, overvåger vi nogle gange barnets hjerterytme ved at sætte en elektrode på barnets hoved.
Gennem hele fødslen holder vi øje med tegn på, om arret i livmoderen er ved at briste. Det kan fx være, hvis barnets hjertelyd falder, hvis du bløder kraftigere, pludseligt får stærke smerter, eller hvis dine veer bliver svage eller stopper helt.

Vi holder også øje med fødslens fremgang. Hvis fødslen ikke skrider frem som forventet, kan vi stimulere veerne med medicin. Hvis det ikke hjælper, vil vi som regel anbefale kejsersnit. Når du tidligere har født ved kejsersnit, må fødslen ikke trække for meget ud, da det øger risikoen for, at livmoderen brister.

Få mere viden

Redaktør