Døgnprofil-blodsukkermåling

Ved øget risiko for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge tilbyder vi en undersøgelse, hvor du får målt dit blodsukker.

Du har øget risiko for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge, derfor tilbyder vi dig en undersøgelse, hvor du får målt dit blodsukker.

Graviditetsbetinget sukkersyge er en mild form for sukkersyge, som oftest forsvinder igen efter fødslen. Cirka 2-3 % af alle gravide udvikler graviditetsbetinget sukkersyge.

Som regel har du ikke har nogen symptomer, men da tilstanden har betydning for din graviditet og fødsel samt det nyfødte barn, er det vigtigt, at du bliver undersøgt.

Du er i risiko for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge, hvis du:

 • er i familie med nogen, der har sukkersyge (enten type 1 eller type 2 sukkersyge hos dine bedsteforældre, forældre, søskende eller egne børn)
 • har haft graviditetsbetinget sukkersyge i en tidligere graviditet
 • er mere end 20 % overvægtig før graviditeten (BMI mere end eller lig med 27 kg/m2 )
 • tidligere har født et barn på 4500 gram eller mere
 • venter tvillinger
 • har polycystisk ovariesyndrom (PCO/ PCOS)
 • får konstateret sukker i urinen i løbet af graviditeten.

Hvis en eller flere af disse faktorer gælder for dig, anbefaler vi, at du bliver undersøgt. Undersøgelsen vil vise, om du har udviklet graviditetsbetinget sukkersyge.

lmindeligvis anbefaler vi en sukkerbelastnings undersøgelse, hvor man skal drikke et stort glas sukkervand. Hvis du ikke har kunne gennemføre sukkerbelastningen, tilbyder vi en døgnprofil-blodsukkermåling.

Gravide der har fået en Gastric Bypass operation, og har en eller flere af nævnte risikofaktorer, bliver tilbudt en døgnprofil-blodsukkermåling, da de ikke kan tåle en sukkerbelastning.

Hvorfor er det vigtigt at opdage graviditetsbetinget sukkersyge?

Selv om du normalt ikke har symptomer på, graviditetsbetinget sukkersyge, kan ændringer i dit sukkerstofskifte have betydning for dit ufødte barn.

I graviditeten får barnet tilført sukker fra dig. Når dit blodsukker i perioder er forhøjet, vil barnets blodsukker også være for højt. På grund af den øgede koncentration af sukker i blodet, vil dit barn danne mere insulin end normalt. Det kan medføre, at barnets blodsukker ved fødslen er for lavt.

Dit nyfødte barn kan derfor have brug for tilskud af modermælkserstatning efter fødslen. Desuden kan dit nyfødte barn have en højere vægt ved fødslen end gennemsnittet. Der er også en let øget risiko for, at barnet får gulsot efter fødslen.

Hvis du har graviditetsbetinget sukkersyge, har du lidt større risiko for at få forhøjet blodtryk under graviditeten, svangerskabsforgiftning, for meget fostervand eller at føde for tidligt.

Bestil tid

Efter aftale med din jordemoder bestiller du selv tid til døgnprofil-blodsukkermåling på telefon 38 68 37 35, hverdage 8:00 - 15:00.

Tid og sted

Undersøgelsen foregår på Graviditet og barsel, sengeafsnit 1 på Herlev Hospital.
Graviditet og barsel, sengeafsnit 1, Borgmester Ib Juuls Vej 1, Opgang 22, etage 3
HUSK at mødetidspunktet er kl. 7:30.

Forberedelse til undersøgelsen

De sidste 4 dage inden undersøgelsen skal du spise, som du plejer.

Dagen før undersøgelsen skal du faste fra kl. 24:00. Det betyder at du ikke må spise, drikke, ryge eller tygge tyggegummi. Du må dog gerne skylle munden med vand, drikke lidt vand og børste tænder. Du må også gerne tage nødvendig medicin.

Du bør ikke dyrker meget motion dagen før undersøgelsen

Selve undersøgelsen

Til at måle dit blodsukker, bruger vi et lille enkelt blodsukkerapparat, der hurtigt og nemt måler blodsukkeret.

Du får et lille prik på siden af fingeren, så der dannes en bloddråbe. Dine hænder skal være tørre, varme og rene samt fri for håndlotion eller cremer.

Bloddråben placeres på en teststrimmel og resultatet vil vise sig på apparatets display i løbet af 5 sekunder.

Døgnprofil-blodsukkermåling består af 4 blodsukkermålinger. Blodsukkeret måles før måltiderne og 1½ time efter.

 • 1. måling: Fastende før morgenmaden
 • 2. måling: 1½ time efter morgenmaden
 • 3. måling: Før frokost
 • 4. måling: 1½ time efter frokost

Blodsukkermålingerne skal være mellem 4-6 mmol/l før måltid og 4-8 mmol/l efter måltid.

Det kan være nødvendigt at måle blodsukker igen før aftensmaden og 1½ time efter aftensmaden samt før sengetid. Hvis det er nødvendigt, aftales det nærmere med diabetessygeplejersken/jordemoderen.

Redaktør