2. trimesterskanning

Ved en 2. trimesterskanning undersøges fosterets organer, moderkagens placering og om fosteret vokser som det skal. Derudover kan skanningen vise, om fosteret har tegn på misdannelser eller en genetisk afvigelse.

Kort om skanningen

I graviditetsuge 18-21 tilbydes du en gennemskanning af barnet. Skanningen kalder vi for 2. trimesterskanning.
Vi bestiller en tid til din 2. trimesterskanning, efter du har været til 1. trimesterskanning. Hvis du har fået lavet din 1. trimesterskanning på et andet hospital end det, hvor du skal føde, skal du selv ringe og bestille en tid.

Til 2. trimesterskanningen undersøger vi:

  • fosterets organer (nyrer, hjerte, lunger m.v.)
  • moderkagens placering i livmoderen
  • om fosteret vokser, som det skal.

Skanningen kan også vise, om fosteret har tegn på:

  • en genetisk afvigelse
  • misdannelser, fx hjertefejl.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 1 time, men der kan opstå ventetid, som forlænger opholdet.

Vigtig forberedelse

Tag én voksen ledsager med

Du er velkommen til at tage din partner eller én anden voksen ledsager med til skanning. Børn har ikke mulighed for at være med. Det kræver ro og koncentration for sonografen for at få den bedst mulige undersøgelse.

På hospitalet 

Der kan være flere personer til stede

Der kan være flere sundhedsfaglige personer til stede, når du bliver skannet. Det kan være personer under uddannelse, og vi kan også have behov for at være flere til at vurdere skanningsbillederne.

Skanningen

Du ligger på ryggen under skanningen. Vi fører et ultralydshoved hen over maven, så vi kan se billeder af fosteret, moderkagen og fostervandet på en skærm. I nogle tilfælde vil det ikke være muligt at gøre undersøgelsen færdig på grund af måden, som barnet ligger på. Vi beder dig så eventuelt om at komme igen senere på dagen eller en anden dag.

Nogle gange kan det være nødvendigt at skanne indvendigt gennem skeden.

Svar på skanningen

Du/I får svar på skanningen med det samme.

Yderligere undersøgelser

Hvis vi ved skanningen finder øget sandsynlighed for en genetisk afvigelse, eller hvis skanningen giver mistanke om en misdannelse, bliver du/I tilbudt flere undersøgelser. Det kan fx være en fostervandsprøve eller ekstra skanninger.

Undersøgelserne kan vise, at fosteret måske fejler noget, uden at vi kan sige det med sikkerhed. Du/I kan derfor blive stillet overfor svære overvejelser og vanskelige valg. Det er dig/jer, der afgør, hvad der skal ske, hvis undersøgelserne tyder på, at noget er unormalt. Vi fortæller om, hvilke muligheder der er i den konkrete situation. Vi respekterer og støtter dit/jeres valg.

De fleste børn, der har normale skanninger, fødes raske. Dog vil få børn være syge, selvom undersøgelserne har været normale, da det ikke er alle sygdomme, der kan ses ved ultralydsskanning.

Du/I bliver tilbudt mere information og vejledning

Hvis undersøgelserne viser noget unormalt, bliver du/I tilbudt mere information og vejledning på hospitalet. Vi taler om, hvad det betyder at få et barn med den sygdom eller det handicap, som barnet vil blive født med. Du/I kan også få mere information om mulighederne efter fødslen.

Du/I kan tale med en socialrådgiver i kommunen om, hvilken hjælp og støtte du/I kan få, når barnet er født.

Vi kan sætte dig/jer i kontakt med andre forældre med børn, der har samme sygdom eller handicap, eller relevante organisationer, der kan tilbyde yderligere information.

Få mere viden

På vores hjemmeside www.herlevhospital.dk kan du finde information om undersøgelser i graviditeten.

Redaktør