​​​​​​​​

Årsager til barnløshed, behandlingsmuligheder og resultater

I Danmark oplever 10-20% af kvinder eller par, at det er svært at blive gravid, og 10% kommer i behandling med enten insemination eller reagensglasbefrugtning. I 2022 blev ca. 10% af alle børn født efter disse behandlinger i Danmark.

Ifølge WHO (World Health Organisation) er man infertil (har et barnløshedsproblem), hvis man ikke har opnået en graviditet, som fører til fødsel efter mindst et års forsøg herpå. ​Er problemet lukkede- eller manglende æggeledere eller ingen sædceller i sæden, er man naturligvis infertil, så snart det er konstateret. ​

Resultater af fertilitetsbehandling på Herlev Fertilitetsklinik 2022​

Uforklaret barnløshed

Hos cirka hvert 10. par med ufrivillig barnløshed kan man ikke finde nogen årsag til problemet hos kvinden eller manden. Kvinden har normale blodprøver, har ægløsninger, fin passage i æggelederne og en normal livmoder. Manden har fin sædkvalitet. Ingen af parterne ryger. Her tilbydes oftest inseminationsbehandling. 

Hvis kvinden er over 35 år, kan det være en fordel at starte med reagensglasbefrugtning.

Lukkede æggeledere eller æggeledere der ikke fungerer optimalt

Æggelederne kan være skadede eller lukkede efter tidligere graviditeter udenfor livmoderen, eller efter underlivsbetændelse (oftest pga. klamydiainfektion), hvilket ikke altid giver symptomer. Her er behandlingen reagensglasbefrugtning.

Ægløsningsforstyrrelser eller helt manglende ægløsning

Ægløsningerne reguleres af hormoner fra hypofysen. Hvis der er ubalance i disse hormoner, påvirker det ægløsningerne. Dette ses oftest ved PCOS polycystisk ovariesyndrom. Du kan læse mere på: www.pcoinfo.dk ¨. Hvis mandens sædkvalitet er ​fin, tilbydes oftest inseminationsbehandling. 

Endometriose 

Kan både påvirke ægkvaliteten og det befrugtede ægs evne til at sætte sig fast i livmoderslimhinden. Du kan læse mere på: www.endo.dk. Behandlingen er insemination eller reagensglasbefrugtning, afhængigt af hvor udbredt endometriosen er.

Nedsat ægkvalitet

Ægkvaliteten aftager med alderen og er bedst før 30-35 år. Hos nogle få kvinder aftager ægkvaliteten tidligere. Behandlingen er reagensglasbefrugtning. Ved meget nedsat ægkvalitet kan ægdonation overvejes.

Nedsat sædkvalitet 

Sædkvaliteten svinger en del, og er afhængig af mange faktorer. Hvis sædkvaliteten konstant er nedsat, kan dette være årsag til at fertilitetsbehandling er nødvendig. Behandlingen er insemination eller reagensglasbefrugtning, afhængigt af sædkvaliteten.

Ingen sædceller i sæden

Det kan ikke ses på sæden, om der er sædceller i. Derfor kommer det ofte som en overraskelse at få dette at vide. Det er dog stadig muligt, at der findes gode sædceller i testiklerne, som vi kan befrugte æggene med ved reagensglasbehandling. Alternativt kan sæddonation overvejes.

Kvinden er enlig eller lesbisk 

Her er behandlingen insemination eller reagensglasbefrugtning med donorsæd.​​​


Redaktør