Barnløshed og følelser

​Vi har her forsøgt at beskrive nogle af følelser, der kan være forbundet med at være i fertilitetsbehandling.​

Individuelt

Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på de psykiske belastninger, der kan være i forbindelse med fertilitetsbehandlingen - dels mellem de enkelte par og dels mellem mand og kvinde.

Venten og uvished

Fælles er dog, at de mange besøg i fertilitetsklinikken, ventetid og ikke mindst ventepositionen på at blive gravid, er en belastning i større eller mindre grad hos alle, som er i behandling. Det er stressende ikke at vide, hvor mange og hvilke behandlinger man skal igennem – og om behandlingen overhovedet fører til et barn.

Håb og skuffelse

Mange som kommer i klinikken oplever følelserne trænge sig på i perioder. Det kan være følelser som håb, skuffelse, uvished, skyldfølelse, sorg og glæde, som fylder gennem behandlingsforløbet. Nogle prøver at beskytte sig selv, ved ikke at håbe for meget – men skuffelsen er alligevel lige stor, hvis graviditetstesten er negativ.

Skyldfølelse

Man kan rammes af skyldfølelse over tidligere livsstil – over ikke at have passet nok på sig selv. Kvinden kan få skyldfølelse, hvis hun ikke laver ret mange æg, og manden kan få skyldfølelse, hvis det er hans nedsatte sædkvalitet, der er årsag til at kvinden skal gennemgå behandling.

Man kan rammes af skamfølelse over at være misundelig på andres graviditet.

Parforholdet

Fertilitetsbehandling kan samtidig være en stor udfordring for parforholdet. Barnløsheden rammer lige ned i hjertet af forholdet. Intensiteten i ønsket om et barn kan være forskelligt, og man kan måske opleve forskellige grænser for, hvilken form for behandling man ønsker. Her er det vigtigt at støtte hinanden, at få talt ordentligt sammen, at være ærlige overfor hinanden og give udtryk for, hvornår grænsen er nået.

Parforholdet kan komme så meget på prøve, at nogle begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er værd at fortsætte behandlingen. I den situation kan det for nogle, være en god idé, at holde en lille pause midt i behandlingsforløbet – det giver ro og ny energi til at fortsætte.

Tale med andre?

Man ved, at det for rigtig mange er en hjælp, at være åbne overfor familie, venner og kolleger. Nogle håndterer det imidlertid bedst ved at holde det indenfor en lukket kreds.

Det kan for nogen være en hjælp, at tale med andre, som har været - eller er i samme situation. Dette kan gøres gennem Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse - start f.eks med deres hjemmeside www.lfub.dk.

Brug for hjælp?

Hvis al ting går i hårknude, hvor det opleves, at det er svært at tale sammen og komme videre, kan det måske være en mulighed, at søge professionel hjælp. Der findes terapeuter, som har speciale i barnløshed, og som både giver individuel terapi og parterapi.

Brug os i klinikken

Igennem behandlingsforløbet kan der opstå mange forskellige spørgsmål, som det kan være rart at få besvaret. Skriv spørgsmålene ned og tag dem med ved næste besøg, eller ring til sygeplejersken i klinikkens telefontid. 


Redaktør