​​​​

Lindrende behandling

Hos patienter med kræft i bugspytkirtlen, der ikke kan opereres, kan kemoterapi forlænge overlevelsen og forbedre livskvaliteten - og i nogle tilfælde kan behandlingen med kemoterapi før operation mindske kræftknudens størrelse, så operation bliver mulig på et senere tidspunkt. 

​Lindrende behandling

Kemoterapi kan ikke i sig selv helbrede kræft i bugspytkirtlen, men kan bremse sygdommen. De typer kemoterapi, som har størst effekt, har også de fleste bivirkninger. Hvis man er svært svækket af sin kræftsygdom eller anden sygdom, er kemoterapi ikke tilrådelig og kan forværre situationen. Derfor er valget af den bedste behandling altid en vurdering af fordele og ulemper, som skal udføres på individuel basis i en samtale mellem den enkelte patient og lægen.

Den mildeste form for kemoterapi er behandling med kemostoffet Gemcitabin. Behandlingen kan lindre symptomer som smerter, vægttab, appetitløshed og træthed, men har beskeden effekt på udviklingen af kræften. Denne lindrende form for kemoterapi har sjældent væsentlige bivirkninger.

Hvis man er i god almen tilstand, kan Gemcitabin kombineres med en anden type kemoterapi, f.eks. Nab-Paclitaxel. Det øger effekten, men samtidig også risikoen for bivirkninger. Patienter, som er i god almen tilstand (det vil sige, som stort set er uden symptomer) kan få gavn af behandling med Folfirinox, som indeholder stofferne Oxaliplatin, Irinotecan og Fluorouracil. Behandlingen har betydelig større effekt end Gemcitabin, men er også mere tidskrævende og forbundet med flere bivirkninger
Redaktør