Infertilitet hos mænd

Udhentning af sædceller fra testiklerne hos infertile mænd

 

Vi undersøger, hvilken metode der er den bedste til at finde sædceller i testiklerne hos mænd uden sædceller i deres sæd, så vi kan hjælpe mændene med at få børn.

 

Baggrund:

Hos nogle ufrivilligt barnløse mænd er årsagen til deres infertilitet, at der næsten ikke produceres sædceller i testiklerne. Derfor er der ingen sædceller i sæden, en tilstand som kaldes non-obstruktiv azoospermi. For at hjælpe disse mænd og deres partnere med at få børn, er den eneste mulighed at finde sædceller i testiklerne, som efterfølgende kan bruges til kunstig befrugtning.

 

Hvad vil vi undersøge og hvordan:

Vi vil undersøge hvilken metode, der er den bedste til at udhente sædceller (størst chance for succes) fra testiklerne på mænd med non-obstruktiv azoospermi. Derfor vil mændene i studiet tilfældigt blive tildelt enten en nåleaspiration eller mikrodissektion af testiklerne.

 

Ved nåleaspiration benyttes en nål til at suge sædceller ud fra testiklerne. Mikrodissektion foregår ved, at testiklerne åbnes, så man direkte kan se testikelvævet under et operationsmikroskop, og på den måde forsøge at finde sædceller.

 

Hvis der ikke findes sædceller ved nåleaspirationen vil mændene også blive tilbudt mikrodissektion, da nogle mener, at denne metode har størst chance for succes. Det vides dog ikke med sikkerhed, da metoden aldrig direkte har været sammenlignet med en anden metode til udhentning af sædceller. Det er netop det, vi vil gøre.

 

Mikrodissektion af testiklerne er i dag ikke et almindeligt behandlingstilbud i Skandinavien, men kan i forbindelse med forsøget tilbydes, fordi professor Dana A. Ohl fra USA, som har stor erfaring med metoden, deltager sammen med læge Christian Fuglesang S. Jensen ved alle operationer.

 

Hvem kan deltage i studiet:

For at kunne deltage kræves det, at diagnosen non-obstruktiv azoospermi (ingen sædceller i sæden) er opfyldt. Vi forventer at inkludere 110 mænd i forsøget.

 

Bedre behandling af infertile mænd:

Studiet har til formål at hjælpe mænd med non-obstruktiv azoospermi og deres partnere med at blive biologiske forældre. Efter gennemførelse af studiet vil vi kunne afklare, hvilken metode der er den bedste til at opnå dette.

 

Støtte

Forsøget er støttet af ReproUnion, der er et fælles svensk og dansk samarbejde, støttet af den Europæiske Union. Formålet med ReproUnion er at blive verdens bedste til behandling af infertilitet. Derudover støtter Beckett Fonden og Fondbørsvekselerer Henry Hansen og Hustru Karla Hansens Fond også studiet.

 

Status

Forsøget er åbent for inklusion.

 

Vil du vide mere?

Læge Christian Fuglesang S. Jensen

Tlf. 3868 6088

E-mail: cjen0421@regionh.dkRedaktør