Knogleskørhed (osteoporose)

Basisbehan​​dling​

Rygeophør og motion, der belaster knoglerne, mindsker risikoen for knoglebrud.

Supplerende behandling

Calcium (kalk) og D-vitamin bør gives til personer med osteoporose eller med øget risiko for knoglebrud, hvis de ikke får nok kalk og D-vitamin via kosten.

Alendronat er førstevalg, hvis der er behov for medicin udover kalk og D-vitamin. Alendronat med tilsat D-vitamin (Fosavance*) er dyrt og virker ikke bedre end at tage midlerne hver for sig.

Anbefalet medicin​*

Kalk og D-vitamin

  • Calcium 0,8 – 1,2 gram og
  • D3-vitamin 20 - 40 mikrogram = 800 - 1.600 IE

Bisfosfonater

  • Alendronat 70 mg ugetablet

* Den anbefalede medicin er angivet med navnet på det virksomme indholdsstof først. Derefter kan der i en parentes være angivet et eksempel på et handelsnavn, hvis der ikke findes en medicin, hvor handelsnavnet er mage til navnet på det virksomme indholdsstof. Der kan findes flere handelsnavne med det samme virksomme stof. Navnene kan du finde på www.medicinpriser.dk ved at skrive det virksomme stof i søgefeltet.

Prisen på medicin kan skifte hver 14. dag. Apoteket oplyser om det til enhver tid billigste handelsnavn i en medicingruppe. Priser kan også ses på www.medicinpriser.dk.

Hvis du får medicin, som ikke er på Medicinlisten

Måske ordinerer din læge medicin, som ikke er på Medicinlisten. Det kan fx skyldes, at du bruger anden medicin, er gravid eller lider af en sygdom, hvor den foreslåede medicin ikke må bruges. Det kan også skyldes praktiske årsager, som fx hvor tit medicinen skal tages. Drøft det med din læge, hvis du er i tvivl.
 

Siden er sidst revurderet den 16. september 2015 © Medicinfunktionen, Region Hovedstaden.

Redaktør