Zometa - behandling af forhøjet kalcium i blodet

Zometa hæmmer nedbrydningen og fremmer opbygningen af knoglerne. Zometa gives forebyggende og ved forhøjet mængde af calcium i blodet. Zometa kan give bivirkninger.

Zometa er et lægemiddel, der både hæmmer nedbrydningen og fremmer opbygningen af knoglerne. Zometa bliver givet som forebyggende behandling og når indholdet af calcium i blodet er for højt.

Om Zometa

Du skal i behandling med Zometa. Zometa er et lægemiddel, der både hæmmer nedbrydningen og fremmer opbygningen af knoglerne. Zometa bliver givet som forebyggende behandling, og når indholdet af kalcium i blodet er for højt.

Behandling

Du får Zometa som infusion. Det betyder, at medicinen bliver blandet med væske og givet ind i en blodåre.

Din nyrefunktion bliver målt via en blodprøve før hver behandling. Hvis din nyrefunktion er normal, får du Zometa som infusion over 15 minutter.

Du får Zometa hver 4. – 6. uge i 2 år, hvorefter du normalt holder pause med Zometa. Hvor længe du skal holde pause afhænger af din sygdom. Behandlingen kan foregå klinisk.

I den periode du får behandling med Zometa, skal du dagligt tage en tablet Unikalk med D-vitamin.

Bivirkninger

Feber

I døgnet efter behandlingen med Zometa kan du opleve influenzalignende gener med let feber. Generne er normalt harmløse og forsvinder i løbet af cirka et døgn. Generne kan behandles med 1 -2 tabletter Paracetamol ved behov.

Osteonekrose

En birkvirkning ved medicinen kan være Osteonekrose. Osteonekrose er en sjælden men alvorlig skade af knoglerne særligt i kæben.

Det er vigtigt, at du oplyser din tandlæge om, at du er i behandling med Zometa.

Hvis du får betændelse i tand, tandkød eller kæbe eller andre gener i munden, skal du kontakte din tandlæge hurtigst muligt.

Andet

Det er vigtigt, at du indtager rigelig væske (2 - 3 liter i døgnet), og er fysisk aktiv både for at forebygge og behandle knogleskørhed.

Når du har forhøjet kalcium i blodet, må du ikke tage Unikalk med D-vitamin. Spørg lægen hvis du er i tvivl.

Redaktør