Xgeva, behandling med

Her kan du læse om behandling med Xgeva, som udskyder og formindsker knoglenedbrud.

Hvem behandles med Xgeva?

Hvis du har prostatakræft, som har spredt sig til knoglerne, kan du opleve komplikationer i form af knoglesmerter, knoglebrud og tryk på nerver i ryggen. Når kastrationsbehandlingen ikke længere er effektiv, kan behandling med Xgeva forsinke og mildne disse bivirkninger.

Hvordan virker Xgeva?

Knoglevæv er levende væv. Normalt sørger kroppen for, at gammelt knoglevæv nedbrydes og erstattes af nyt væv på samme sted. Xgeva er en væske, der indeholder lægemidlet Denosumab. Det blokerer for de kræftceller, som nedbryder knoglevævet. 

Hvordan gives Xgeva? 

Xgeva gives som indsprøjtning på oversiden af låret, i maven eller på ydersiden af overarmen hver 6.-8. uge. Dosis er 120 mg svarende til 1,7 ml.

Hvordan skal Xgeva opbevares?

Hvis du får Xgeva med hjem, skal det opbevares i køleskab (2˚ - 8˚C). Inden indsprøjtningen kan du tage hætteglasset ud af køleskabet, så det får stuetemperatur (op til 25˚C). Dette nedsætter ubehaget ved insprøjtningen. 

Når hætteglasset har fået stuetemperatur (op til 25˚C), skal du bruge det indenfor 30 dage.

Bivirkninger

Den mest alvorlige, mulige bivirkning er beskadigelse af kæbeknoglen. Den viser sig ved et sår i munden, der ikke heler, smerter, følelsesløshed eller løse tænder. Risikoen for beskadigelse af kæbeknoglen er størst, hvis du skal have en omfattende tandbehandling, mens du er i behandling med Xgeva. Fortæl altid tandlægen, at du får Xgeva, hvis du skal have en tandbehandling eller en tandoperation.

En anden alvorlig bivirkning er for lavt kalk i blodet. Symptomer på alvorlig kalkmangel kan være:

  • Føleforstyrrelser
  • Muskelkramper
  • Rastløshed, uro eller depression

Du skal tale med en læge hvis du oplever dette

Enkelte kan få åndenød og diarré. Hudinfektioner og udslæt er sjældne. De fleste oplever ikke alvorlige bivirkninger ved behandling med Xgeva. 

Hvilke forholdsregler skal jeg tage?

  • Dagligt tilskud af kalk og D-vitamin medmindre kalkindholdet i blodet er for højt. Du bør 2 gange dagligt indtage en tablet med 400-500 mg Calcium og 10 mikrogram D-vitamin. Du kan købe tabletterne i håndkøb på apoteket, hos Matas eller i supermarkeder.
  • Inden behandlingen med Xgeva skal du gå til din egen tandlæge og få et tandeftersyn. Fortæl din tandlæge at du skal starte i behandling med Xgeva. Derudover bør du gå til regelmæssige tandeftersyn og holde god tandhygiejne.
  • Regelmæssig, moderat fysisk aktivitet styrker knogler og muskler, og nedsætter risikoen for knoglebrud.

Hvem må ikke få Xgeva?

Du må ikke få Xgeva, hvis du har et for lavt indhold af kalk i blodet, eller har allergi for lægemidlet Denosumab, som findes i Xgeva. 

Du må heller ikke få Xgeva, hvis du er allergisk overfor fruktose eller latex. Behandlingen gives med forsigtighed, hvis du har leversvigt, nyresvigt og dårlig tandstatus.

Information til din tandlæge

Der skal tages de samme forholdsregler ved behandling med Xgeva som ved behandling med højdosis bisfosfonat.

Forud for behandling med Xgeva (Denosumab) anbefaler vi kontrol og evt. fokussanering som beskrevet i Tandlægebladet 2008; 112 (6), s. 534-539

Ved behov for traumatisk tandbehandling under Denosumab-behandling anbefaler vi, at der følges retningslinjerne beskrevet i Tandlægebladet 2013; 117 (5); s. 386-393

Artiklerne kan downloades på www.tandlægebladet.dk

Redaktør