Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.
Behandling
Kræft i urinvejene, der enten er vokset ud til bækkenknoglerne eller har spredt sig videre ud i kroppen, behandler vi i dag med kemoterapi. Hvis sygdommen forværres efter den første slags kemoterapi, behandler vi med Vinflunine.
Plan for behandlingen
Du skal have Vinflunine via drop i en blodåre. Du får en samtale med en sygeplejerske eller læge før hver ny behandling. Hver gang skal du have taget blodprøver først. Blodprøverne kan vise, om kemoterapien påvirker dine blodtal for kraftigt.
Den første dag møder til blodprøver og samtale. Dagen efter møder du om formiddagen, hvor du får behandlingen i vores Klinik. Efter nogle timer er behandlingen afsluttet og du kan tage hjem.
Den næste behandling giver vi 3 uger efter. Når du har fået 2 behandlinger, får du foretaget en CT-scanning, som viser, om behandlingen har effekt.
Bivirkninger
Kemoterapi kan skade både normale celler og kræftceller. Du kan derfor opleve bivirkninger.
De mulige bivirkninger fra behandlingen kan være
Smerter, rødme og hævelse ved indsprøjtningsstedet mens du får behandlingen.
Disse gener kan afhjælpes med en varmepude, men hvis der opstår kraftige smerter, anbefaler vi, at der lægges en permanent port, så vi kan give dig kemoterapien gennem den fremover.
Forstoppelse og mavesmerter Behandlingen kan medføre forstoppelse og smerter i maven. Du vil få behandling, som forebygger forstoppelse i forbindelse med kemoterapien.
Påvirkning af knoglemarven kan vise sig ved nedsat dannelse af blodceller. Det kan medføre: blodmangel(svimmelhed, hovedpine og øresusen), blodplademangel (tendens til blødning fra næsen eller tandkødet) og mangel på hvide blodlegemer (tendens til infektioner).
Vigtigt!
- Ved feber (over 38,5) eller blødninger er det vigtigt at kontakte afdelingen. I dagtiden er det Onkologisk kontaktcenter, og udenfor dagtimerne er det afdelingens læge. Telefonnumre findes på sidste side af denne patientinformation.
Kvalme og opkastning kan opstå i forbindelse med behandlingen. Det er bivirkninger, vi kan behandle med kvalmestillende medicin. Medicinen udleverer vi på afdelingen.
Slimhinder Slimhinderne i din mund kan blive irriterede. Hvis du får disse gener, kan de afhjælpes med forskellige midler.
Hårtab Behandlingen kan medføre, at du taber en del af håret. Hvis det bliver aktuelt, vil vi tilbyde dig tilskud til en paryk. Når du har afsluttet behandlingen, vokser håret ud igen.
Påvirkning af nervesystemet Du kan få prikken og stikken i hænder og fødder. Disse gener svinder ofte inden for det første år efter behandlings ophør, men kan også medføre kroniske gener.
Muskel- og ledsmerter Du kan få smerter i muskler, led og i kæben. Dette kan afhjælpes med smertestillende medicin.
Hjertebanken Behandlingen kan i sjældne tilfælde medføre kortvarigt hjertebanken.
Træthed Du kan blive meget træt og få behov for at sænke tempoet.
En opremsning af alle disse bivirkninger lyder voldsomt, men vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos én patient.
Opfølgning
Før du begynder på behandlingen og efter hver anden behandlingsserie, får du foretaget en CT-scanning. Denne opfølgning bruger vi til at undersøge, om kemoterapien har effekt på sygdommen.
Hvis behandlingen ikke har effekt, vil den blive stoppet. Behandlingen bliver også stoppet, hvis du får uacceptable bivirkninger eller hvis du selv ønsker at stoppe behandlingen. Der gives oftest 6-8 behandlingsserier.
Efter behandlingen foregår den forsatte opfølgning på Afdeling for Urinvejssygdomme.