Ventil, blærekateter med

Information om hvordan blærekateter med ventil påsættes, tømmes, skiftes og vigtige forholdsregler.

Du har fået et blærekateter, som er nødvendigt for at tømme din blære for urin. Kateteret er lavet af silikone og er ca. 40 cm langt. Det er lagt op i blæren igennem urinrøret. HEr bliver det holdt fast ved hjælp af en lille ballon, som er fyldt med væske (ca. 5 ml).

Kateteret er forsynet med en ventil, som du selv kan åbne og lukke.

Placer kateteret rigtigt

For at undgå træk på kateteret kan du f.eks. sætte kateteret fast i lysken med et stykke plaster eller holde det på plads med et par tætsiddende trusser.

Tøm blæren hver 3-4 time i dagtiden

For at tømme blæren skal du åbne ventilen på kateteret. Gør det minimum hver 3-4 time i dagtiden, eller når du føler vandladningstrang.

Brug evt. pose om natten. Hvis det forstyrrer din søvn, at du skal op om natten for at tømme blæren, har du mulighed for at sætte en urinpose til ventilen. På den måde løber urinen ud i posen, når du sover. Du kan så tømme posen, når du står op. 

Du skal huske at placere urinposen under blæreniveau, når du sover, så urinen har mulighed for at løbe fra blæren og ned i posen. Det kan f.eks. lade sig gøre ved at hænge posen ned langs sengekanten eller lægge posen på gulvet i en balje/spand.

Skift ventil og pose ugentligt

Du kan bruge urinpose og ventil i op til 1 uge. Herefter skal det skiftes. Du kan gøre det selv eller få hjælp af hjemmesygeplejersken. Når du sætter natposen på, skal du være opmærksom på en god håndhygiejne før og efter.

Du kan med fordel gemme posens beskyttelseshætte der sidder på studsen, når posen er ny. Denne kan bruges til at beskytte studsen om dagen, når du ikke bruger posen.

Når du har brug for flere urinposer

Er kateteret en permanent løsning for dig, er det din kommune, der skal levere hjælpemidlerne. Er kateteret en midlertidig løsning, er det Afdeling for Urinvejssygdomme, der skal udlevere hjælpemidlerne.

Hvis du har brug for flere poser, f.eks. inden din bevilling i kommunen bliver accepteret, kan du kontakte Urinvejssygdomme, klinik 1 eller sengeafsnit.

Ring gerne før så vi kan gøre tingene klar til dig, inden du kommer.

Skift af kateter

Dit kateter skal skiftes efter 8-12 uger, i særlige tilfælde hyppigere. Det foregår oftest hos egen læge eller ved hjemmesygeplejerske.

Du skal selv bestille tid hos din egen læge fra gang til gang. I enkelte tilfælde foregår det i Urinvejssygdomme, klinik 1.

Vær opmærksom på

Du skal dagligt vaske dig omkring urinrørsåbningen og langs kateteret med mild sæbe. Du skal vaske fra urinrørsåbningen og væk fra denne. Dette er vigtigt for at undgå infektion. Du skal også huske at vaske hænder, både før og efter, du rører ved kateteret eller urinposen.

Drik 2 liter væske hver dag

Der er større risiko for, at du får blærebetændelse og blod i urinen, når du har blærekateter. Derfor er det vigtigt, at du drikker 2 liter væske hver dag. Alle former for væske tæller, både kaffe, the, juice, vand og lignende.

Du kan opleve gener

Du kan opleve, at der er en række gener ved at have kateter. Du kan få svie, smerter og urinsivning langs kateteret samt blod i urinen.

Hvis der er blod i urinen er det vigtigt at du drikker ekstra meget og tømmer blæren oftere, indtil urinen igen er klar. Hvis du gentagne gange får blod i urinen, eller får feber, skal du kontakte egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Hvis du får problemer med at kateteret stopper til, så urinen siver ved siden af kateteret, kan en hjemmesygeplejerske skylle kateteret igennem med saltvand, hvis du er i kontakt med dem i forvejen. Ellers kan du henvende dig hos egen læge i dagtiden eller til Akuttelefonen 1813. Er du tilknyttet Urinvejssygdomme, klinik 1, kan du ringe og høre, om de evt. har en ledig tid til at se dig.

Når du har sex

Din lyst til at have et seksualliv forsvinder ikke, fordi du får kateter. Det kan dog være besværligt at gennemføre et samleje, når du har et kateter.

Som kvinde kan du sætte dit kateter fast med et plaster på maven.

Som mand kan du lægge kateteret langs bagsiden af penis og trække et kondom henover. Pas på ikke at trække i kateteret.

Redaktør