Velkommen til Graviditet og Barsel, sengeafsnit 1

Information om de første dage med barnet og ophold på Graviditet og Barsel, sengeafsnit 1

Tilbud om barselsophold

Et barselsophold er en indlæggelse på Graviditet og Barsel, sengeafsnit 1. Vi tilbyder et barselsophold, hvis:

 • du er førstegangsfødende
 • der har været komplikationer under graviditet eller fødsel, som kræver, at du eller barnet indlægges efter fødslen
 • du har født ved kejsersnit
 • du har født tvillinger 
 • du har brug for ekstra støtte
 • barnet kræver observation efter fødslen

Vi anbefaler, at du har din partner/ledsager med under indlæggelsen, så I sammen kan lære det nyfødte barn at kende. Desuden har din partner/ledsager mulighed for at hjælpe med praktiske ting og være en støtte for dig og barnet.

Opholdets varighed

Hvis du er førstegangsfødende og har haft en ukompliceret fødsel, vil indlæggelsen være ca. 1 døgn. Hvis du eller barnet ikke er raske, eller hvis amningen ikke er kommet i gang efter fødslen, bliver I længere efter aftale.

Under opholdet kan I få svar på jeres spørgsmål om praktiske forhold, og personalet vil give dig og din partner/ ledsager vejledning om bl.a. amning og pleje af barnet. Husk at spørge om det, I er i tvivl om.

Hvad skal du/I medbringe? 

Hvis du på forhånd ved, at I skal indlægges på Graviditet og Barsel, sengeafsnit 1, anbefaler vi, at du medbringer: 

 • Babydyne og dynebetræk 
 • Din vandrejournal
 • Tøj til dig selv (Vi anbefaler løst og behageligt tøj)
 • Morgenkåbe og hjemmesko
 • Toiletsager og shampoo
 • Ammepude (hvis du har en ammepude, kan det være en god ide at tage den med)
 • Tøj til det nyfødte barn (Tag tøj med der kan bruges de første dage efter fødslen og til turen hjem fra hospitalet. Bodystockings med krydslukning foran er praktiske til at skabe hud mod hud-kontakt) 
 • Lift til barnevognen eller autostol til turen hjem.

Mens du er indlagt, sørger vi for, at der er: 

 • Skjorter, underbukser og hygiejnebind til dig
 • Bleer og vaskeklude til barnet
 • Sengelinned og håndklæder til dig og din partner/ledsager 

Hud mod hud-kontakt

Hud mod hud-kontakt er den bedste start på livet for et nyfødt barn. Barnets temperatur, vejrtrækning, blodsukker og puls stabiliseres, når det ligger hud mod hud med enten mor eller far/partner. Hud mod hud-kontakt vil sige, at det nyfødte barn ligger på mors/fars/partners afklædte bryst. Barnet skal kun være iført en ble men dækket af dyne eller tæppe. Når barnet ligger hud mod hud får det de bedste muligheder for at tilpasse sig de nye livsbetingelser uden for livmoderen.

Når barnet ligger hud mod hud med moren, har det også en stor fordel for amning, da det kan være med til at øge det mælkeproducerende hormon hos moren, og samtidig giver det barnet mere overskud til at sutte, så amning etableres. 

Hav barnet hud mod hud så meget som muligt og gerne mange timer hver dag. Husk at klæde barnet på, når det ikke ligger hud mod hud. 

Praktisk information 

Hælblodprøve og høreundersøgelse

Efter fødslen tilbydes I to undersøgelser af det nyfødte barn; en hælblodprøve og en høreundersøgelse.

Hælblodprøve (også kaldet PKU-test) foregår ved, at det laves et lille ”prik” i hælen på barnet, hvor der tages nogle dråber blod. Vi undersøger blodet for 18 sjældne, medfødte sygdomme, som er vigtige at opdage tidligt.  Samtidig med hælblodprøven laver vi også en undersøgelse af barnets hørelse. Undersøgelsen viser, om barnet hører normalt. Hælblodprøve og høreundersøgelse laves 48-72 timer efter fødslen.

I får en tid til hælblodprøve og høreundersøgelse, inden I forlader fødegangen. Undersøgelsen foregår i Barsel, klinik 1, Borgmester Ib Juuls Vej 1, opgang 22, 3. etage.  

Besøg

Det kræver ro og tid at lære et nyfødt barn at kende og etablere amning. Vi opfordrer derfor til, at søskende og besøgende til det nyfødte kommer på besøg på sengestuerne mellem kl. 16.30 – 18.00.    
Har I besøg uden for dette tidsrum, er I velkomne til at sidde på Gernes' Torv (forhallen).  

Døgnrytme på sengeafsnittet

 • Kl. 7.45-8.30: Morgenmad 
 • Kl. 12.00-12.45: Frokost 
 • Kl. 16.30-18.00: Besøgstid
 • Kl. 18.00-18.45: Aftensmad 

Mad og drikke

Alle måltider serveres fra buffetområdet i stueetagen. I henter selv mad fra buffeten. Måltiderne er gratis for dig. Én medindlagt partner/ledsager kan spise med mod betaling (via Mobile Pay). Der findes mere information om dette i buffetområdet. 

Når I er færdige med at spise, beder vi om, at I selv rydder op. Brugt service stilles på vognen i buffetområdet.

Tekøkken

Der findes et tekøkken i sengeafsnittet, hvor der er mikrobølgeovn og kogeplader, som I er velkomne til at bruge, hvis I fx skal have varmet mad. Hvis I lægger madvarer i køleskabet, skal I huske at mærke madvarerne med stuenummer, dato og tidspunkt.

I fryseren kan du finde isbind, som er gode til at dulme hævelse/smerte fra en bristning i underlivet. Pak ispind ind i en sok eller en vaskeklud inden brug.

Håndhygiejne

Vi har meget opmærksomhed på god håndhygiejne for at forebygge infektioner og smitte. Vi opfordrer derfor til, at I vasker og spritter hænder mange gange dagligt. Vi beder jer særligt vaske hænder før og efter måltider, inden I tager mad fra buffeten eller benytter tekøkkenet, og når I henter fx bind eller sengetøj i fællesområder/depoter.

Opladning af mobiltelefon og computer

I kan oplade mobiltelefon og computer i transformeren/stikkontakter på sengestuen. Transformeren/stikkontakter må ikke benyttes til hårtørrer eller barbermaskine. 

Internet

Der er trådløst internet på alle sengestuer. Vælg netværket RegHGuest. Åbn internetbrowser, indtast din e-mail og klik på ”log in”. Adgangen virker i 7 dage.

Oprydning og rengøring 

Vi beder jer rydde op efter jer selv i fællesområderne og på egen sengestue. Sengestuen og badeværelset bliver gjort rent ved behov. 
Håndklæder og sengelinned skifter I selv, hvis der er brug for det.  

Affaldsrum

I kan benytte affaldsrummet til beskidte håndklæder, sengelinned, blomster, gavepapir og lignende.

Udskrivelse

Når I skal udskrives, skal I selv bære affaldsposer, håndklæder og sengelinned ud i affaldsrummet. Lad dyner/puder ligge på sengen. Brugt service sættes i stativerne ved buffetområdet.

På udskrivelsesdagen er det en stor hjælp, hvis I har ryddet op og pakket jeres ting, så I er klar til at forlade sengestuen inden frokost. 

Hjemme igen

Når I er udskrevet og kommet hjem igen, kan I de første 7 døgn efter fødslen kontakte os, hvis du/I oplever problemer, eller hvis I bliver i tvivl om noget. Vi kan kontaktes hele døgnet på vores ammetelefon. Ammetelefonen besvares af erfarne sygeplejersker og jordemødre. De kan også give dig/ jer en tid til tjek på hospitalet, hvis det skønnes nødvendigt.

Sundhedsplejersken

Jordemoderen giver sundhedsplejersken besked om, at du har født og er udskrevet. Sundhedsplejersken kontakter dig for at aftale et hjemmebesøg, når du/I er kommet hjem. 
 

Redaktør