Vejledning om jodfattig kost

Til patienter, der skal Jodfaste før undersøgelse eller indlæggelse.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Om jodfaste

Jodfaste går ud på, at du spiser mad med et lavt indhold af jod. Når du jodfaster, optager din skjoldbruskkirtel lettere det radioaktive jod.

En almindelig varieret kost indeholder 4-5 gange mere jod, end når du jodfaster. Når du er på jodfaste, må din kost maksimalt indeholde 35-40 μg jod pr. døgn.

Det er kun i en kortere periode, du skal overholde den jodfattige kost. Derefter kan du spise, som du plejer. Se din kalender med datoer.

Salt indeholder jod

Brug kun salt uden tilsat jod i din kost. Vi anbefaler brug af MALDON-salt (uden jod), der kan købes i mange supermarkeder og i Matas.

Gode råd under din jodfaste

  • Det kan være en god idé, at du selv bager dit brød. Du må kun bruge MALDON-salt (uden jod) i brødet, ellers skal du lade være med at bruge salt i brødet. Du må spise frit af det hjemmebagte brød.
  • Hvis du køber brød hos en bager eller i et supermarked (industribrød), vil der være brugt salt med jod. Du må derfor kun spise højst 50 gram af det.
  • Spis mange små måltider, så du ikke føler dig sulten.
  • Under jodfasten må du ikke tage hostesaft, vitaminer eller kosttilskud, der indeholder jod.

JODFATTIG KOST ( højst 35 - 40 μg jod)

Bemærk, at der nedenfor hver gruppe både er noget vi anbefaler, og noget vi fraråder.

Dette må du spise frit af

Krydderier

  • Salt uden tilsat jod: Maldon natursalt
  • Sennep, eddike, tomatketchup.
  • Krydderier.

Kød, fisk og fjerkræ

  • Fjerkræ (ikke marineret), okse, kalv, gris, lam og vildt
  • Hamburgerryg, rullepølse, skinke, kødpølse, roastbeef, kyllingepålæg, kalkunpålæg
  • Middagsrest fra varmt måltid

Fedtstoffer

  • Rapsolie, olivenolie, vindruekerneolie, solsikkeolie, kokosolie, oliemargarine, smør
  • og plantemargarine.

Brød og stivelsesprodukter

  • Hjemmebagt brød med Maldonsalt eller uden salt
  • Kartofler, pasta, ris, bulgur, couscous og friske bælgfrugter (tilberedt med Maldonsalt).

Frugt, grønt og nødder

  • Alle former for grøntsager
  • Råkost og grøntsagssalater med citron eller olie-/eddikedressing
  • Frisk frugt, tørret frugt
  • Henkogt frugt og bær
  • Avocado, agurk, banan, tomat, frugtpålæg og peanutbutter med mere som pålæg.

Drikkevarer

  • Postevand, kildevand (neutral)
  • Kaffe og te
  • Frugtjuice, saft og sodavand
  • 1 øl pr. dag.

Dette må du spise i begrænsede mængder

Mælkeprodukter

I alt 1 dl om dagen: Mælk, ymer, yoghurt, skyr, A38, creme fraiche, kvark, fløde, kakaomælk (og lignende produkter) og is. Alternativt kan du bruge ris- og havredrik. 25-30 g ost dagligt (1 skive)

Brød og stivelsesprodukter

  • Industrifremstillet brød maks. 50 g dagligt (rugbrød, hvidt brød, grovbrød, knækbrød, kiks, rasp osv.)
  • Havregryn

Frugt, grønt og nødder

½ dl dagligt: Nødder, mandler, frø f.eks.: sesamfrø, hørfrø og pinjefrø. (dog ikke saltede varianter).

Andet

  • 1 stribe mayonnaise pr. dag
  • 1 stribe remoulade pr. dag
  • Marmelade
  • Honning
  • Ren marcipan
  • 15 g mørk chokolade om dagen
  • Hjemmelavede popcorn med olie og Maldonsalt (ikke færdigposer til mikrobølgeovn).

Dette må du ikke spise

Salt og krydderier

  • Salt tilsat jod: f.eks. husholdningssalt, Seltin salt, havsalt
  • Kødekstrakt
  • Bouillon
  • Det 3. krydderi (mononatriumglutaminat)
  • Koncentreret tomatpuré
  • Sojasovs.

Mælkeprodukter

  • Mælk og mejeriprodukter udover den anbefalede mængde
  • Ost udover den anbefalede mængde
  • Fetaost
  • Skummetmælkspulver.

Kød, æg og fisk

  • Hotdog, brunchpølser, grillpølser med mere
  • Leverpostej
  • Æg
  • Fisk, skaldyr, rogn, kaviar og tang.

Brød og stivelsesprodukter

  • Industrifremstillet brød (f.eks. rugbrød, hvidt brød, grovbrød, knækbrød, kiks, rasp osv.) udover den anbefalede mængde.
  • Alle slags mysli og cornflakes
  • Kartoffelmospulver med tørmælk
  • Pommes frites og andre frosne kartoffelprodukter
  • Wienerbrød, tebirkes, croissant, kage, tørkage og småkager.

Oliven og nødder

  • Kerner
  • Alle saltede nøddeprodukter
  • Cashewnød, pekannød, pistacienød, peanuts udover den anbefalede mængde
  • Alle slags oliven.

Drikkevarer

  • Danskvand, mineralvand
  • Kakaopulver tilsat mælk
  • Grøntsagsjuice
  • Soyadrik
  • Vin og spiritus.

Andet

  • Chips og popcorn – alle slags
  • Ristede løg
  • Levertran
  • Gelatine
  • Kokosmælk
  • Flødechokolade, karameller, nougat, Nutella, bolcher
  • Tyggegummi, vingummi og lakrids.

Et eksempel på en hel dags kost

Inspiration til, hvordan du kan sammensætte dine måltider.

Du skal tilberede maden ud fra, hvad vi anbefaler og fraråder.

Morgen

Franskbrød + rugbrød, evt. hjemmebagt
1 skive ost
Usaltet smør
Marmelade eller honning
Mælkeprodukt i alt pr. dag: 1 dl.

Formiddag: Frisk frugt, grøntsager og hjemmebagt brød.

Frokost

50 gram industribrød eller ubegrænset hjemmebagt brød
Pålæg
1 portion råkost
Vegetarret, pastasalat eller rissalat.

Eftermiddag: Frisk frugt, nødder/mandler (ikke saltede), grøntsager og hjemmebagt brød.

Aften/middag

1 portion varm mad
1 portion aftensalat
Frisk frugt.

Sen aften: Frugt, grøntsager og hjemmebagt brød.

Drikkevarer:  vand, frugtjuice, saft, sodavand, kaffe og te.

Opskrift på Jodfattigt fuldkornsbrød

400 ml vand
300 g hvedemel
20 g gær
250 g fuldkornshvedemel
1 dl yoghurt naturel eller ymer
1 spsk. honning eller sukker
1 spsk. olie eller oliemargarine
50 g hørfrø
½ tsk. Maldon salt.

  • Kom vand i en skål, og rør en tredjedel af hvedemelet i.
  • Opløs herefter gæren i væsken.
  • Tilsæt langsomt fuldkornsmelet under omrøring.
  • Tilsæt yoghurt, honning, hørfrø, olie og Maldon salt.
  • Hæld den sidste del af hvedemelet i under omrøring. Rør dejen grundigt. Den færdige dej skal føles som en meget tyk og sej grød. Tilsæt evt. mere mel eller vand, så dejen får den rette tykke grødagtige konsistens.
  • Stil dejen til hævning i 8-10 timer.
  • Form dejen som brød eller boller.
  • Læg den på bagepapir.
  • Bages som brød i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader - eller bages som boller i ovnen i 10-15 min ved 200 grader.
Redaktør