Varmebehandling af prostata

Læs her om forløbet før, under og efter behandlingen.

Om behandlingen

Varmebehandling er en ambulant behandling for forstørret prostata.

Ved hjælp af mikrobølger opvarmes prostata til 55-60 grader. Varmen nedbryder vævet i den del af prostatakirtlen, som omslutter urinrøret, og der bliver bedre passage gennem urinrøret. 

Behandlingen varer mellem ½- 1 time. Der lægges lokalbedøvelse i prostata umiddelbart før behandlingen. 

Vigtig forberedelse

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du holde pause som aftalt med lægen i klinikken. 

Du bør ikke køre bil hjem efter behandlingen. 

På behandlingsdagen

2 timer før mødetidspunktet skal du tage den udleverede medicin: 

  • 1 tablet Bioclavid 500 mg, antibiotika.
  • 1 tablet Brufen 400 mg, smertestillende.
  • 2 tabletter Panodil 500 mg, smertestillende. 
  • 1 tablet Betmiga 50 mg, blæreafslappende. 

Du skal ikke være fastende, og du må tage din sædvanlige medicin.

Behandlingen indledes med, at der lægges lokalbedøvelse i prostata gennem et kateter. 

Herefter anlægges behandlingskateteret til blæren, en temperaturføler omkring penis og en temperaturføler i endetarmen, det hele tilsluttes en computer og behandlingen starter.

Temperaturfølerne sikrer, at der hele tiden er kontrol med temperaturen i det omkringliggende område. Under behandlingen vil du muligvis føle ubehag i form af udtalt vandladningstrang, og der kan komme afføringstrang på grund af varmen.

Er generne udtalte, kan du få smertestillende eller afslappende medicin. 

Urinrør og prostata hæver under behandlingen, og det er derfor nødvendigt at lægge et kateter i blæren efter endt varmebehandling. Kateteret skal ligge i 4 uger. 

Efter behandlingen

Smerter

Der kan være murren eller smerter de første par dage. Det kan afhjælpes med 2 tabletter Panodil (500 mg), eller 2 tabletter Ipren (200 mg), max. 3 gange daglig. 

Blærekateter

Kateteret tilkobles en urinpose. En gang dagligt bruses eller vaskes omkring kateteret med mild sæbe. Der må ikke komme træk eller knæk på kateteret. Læg det i en blød bue i underbukserne. 

Kateterslangen kan sættes fast med plaster på låret.

Blødning

Der kan være blod i urinen de første 2-3 dage. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt, 2-3 liter i døgnet, og at du holder øje med, at kateteret fungerer med urin. 

Hvis kateteret stopper til, kan hjemmesygeplejersken skylle på det, eller du kan kontakte Akuttelefonen 1813.
 
Der vil komme blodig sivning langs kateteret, mest i starten. Dette skyldes, at der er et sår i prostata, som jævnt afstøder vævsrester. 

Hvis der ikke er blod i urinen efter 3 dage, kan urinposen frakobles, og ventilen åbnes ved vandladningstrang, dog mindst hver 3. time i dagtimerne. Om natten påsættes urinpose med lang slange. 

Der kan også forekomme urinsivning langs kateteret i mindre grad, da blæren kan være irriteret. Det kan afhjælpes ved at påsætte en urinpose igen. 

Det er nødvendigt at bruge herrebind i en periode. Du vil få udleveret de nødvendige hjælpemidler, inden du tager hjem.

Antibiotika

Du skal have antibiotisk behandling i form af tablet Bioclavid 500 mg x 3 i 3 dage. Du får udleveret medicinen af sygeplejersken i klinikken.

Kateterfjernelse

Kateteret bliver fjernet i den klinik du er tilknyttet 4-5 uger efter behandlingen. Kontrol vil ske ved telefonkonsultation cirka 6 måneder efter din behandling.

Effekt af varmebehandling

Den fulde effekt af behandlingen kan først bedømmes efter 3 til 6 måneder. 

Der vil være hyppig vandladning og pludselig trang, hvilket kan være svært at kontrollere. Generne forsvinder gradvist. 

Op til 5% af patienterne kan få problemer med at få normal rejsning og behandlingen kan medføre manglende sædafgang. Der er en meget lille risiko for blivende urininkontinens. 

Henvendelse ved komplikationer

Hvis du får brug for hjælp, kan du i dagtimerne henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller din praktiserende læge. 

Udenfor dagtimerne og i weekenden skal du henvende dig til Akuttelefonen 1813, hvorefter du kan blive henvist til Akutmodtagelsen. 

Redaktør