Vandskanning HSU Hystero Salpingo Ultrasonografi

Her kan du læse om, hvordan undersøgelsen foregår, og hvilke forholdsregler du skal tage førog efter undersøgelsen.

Tidspunkt for undersøgelsen

_________dag d. ______ / ______-20 ______ kl: ________

 

Medicin før undersøgelsen

Kl. ________ skal du tage 1g Paracetamol (Pinex, Pamol eller Panodil).

Det er vigtigt, at undersøgelsen foretages inden du har ægløsning, så vi ikke risikerer at skylle et evt. befrugtet æg ud af livmoderen. Ring derfor på første menstruationsdag og bestil tid til undersøgelsen.

Formål med undersøgelsen

For at blive gravid spontant eller ved inseminationsbehandling, er det vigtigt at mindst en æggeleder har fri passage, så æg og sædceller kan mødes i den yderste del af æggelederen, og det befrugtede æg herefter kan bevæge sig ind til livmoderen.
En vandscanning kan oftest vise, om der er fin passage i æggelederne, samt om der er en polyp i livmoderen, som kan forstyrre at det befrugtede æg sætter sig fast.

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen tager ca. 15 minutter. Efter en almindelig ultralydsskanning gennem skeden, føres et tyndt kateter gennem livmoderhalskanalen op i livmoderen. Dette kan godt nive lidt.

Du bliver skannet igen mens vi sprøjter væske ind i livmoderhulen. Dette kan give nogle menstruationslignende smerter. Væsken fordeler sig ud igennem æggelederne og lægger sig i bughulen, såfremt der er passage.

Efter undersøgelsen

Når du rejser dig fra lejet, kan der løbe lidt væske ud af skeden. Du kan også bløde lidt, så du skal tage et bind på. Du har efterfølgende mulighed for at blive i klinikken en halv times tid og slappe af.

Forholdsregler efter undersøgelsen

Hvis du bløder efter undersøgelsen, skal den være aftagende og stopper som regel samme dag. Du kan have menstruationslignende smerter resten af dagen og må gerne tage smertestillende.

For at forebygge infektion anbefaler vi

  • At bruge kondom ved samleje det første døgn
  • At du ikke går i karbad, svømmehal, havbad og spa så længe du bløder / har udflåd.
  • At du ikke bruger tampon

Hvis du oplever

  • Kraftige underlivssmerter, feber, ildelugtende udflåd eller kraftig blødning, skal du enten kontakte Fertilitetsklinikken eller din egen læge. Hvis det er uden for klinikkens og egen læges åbningstid, skal du ringe 1813.
Redaktør