Vaginalring (egenhåndtering)

En vaginalring kan hjælpe på generende nedsynkning af livmoderen og vandladningsproblemer. Egenhåndtering er, når du selv kan fjerne og genplacere den.

Egenhåndtering betyder, at du selv kan fjerne og genplacere ringen.

Egenhåndtering er hensigtsmæssig, hvis:

  ☐   Du kun har brug for ringen i forbindelse med sport.

  ☐   Ringen ikke kan bruges i forbindelse med samleje.

  ☐   Du ønsker at undgå de regelmæssige besøg hos lægen.

Ringen skal tages ud mindst 1 gang om ugen (f.eks. om natten), hvis du vil undgå de regelmæssige lægebesøg hver 3.-4. måned.

Sådan sidder ringen:

Ringen sidder ”i loftet” af skeden, den støtter bag livmoderhalsen og fortil over kønsbenet. Knoppen på inkontinensringen trykker dermed ind på urinrøret.

Hvordan sættes ringen op?

Indtag den stilling, der er mest behagelig for dig. Det kan f.eks. være stående, med spredte ben eller med den ene fod på kanten af toiletbrættet. Du kan også sidde på toilettet.

Ringen foldes, gøres våd eller påsmøres med lidt glidecreme, eksplorationscreme eller f.eks. mandelolie.

Ringen føres ind i skeden, så langt det er muligt og skubbes det sidste stykke ind med fingeren. Til sidst trykkes ringen op bag kønsbenet.

En inkontinensring skal føres ind i skeden med knoppen sidst.

Hvordan tages ringen ud?

Når ringen tages ud, bruges den stilling, der er mest behagelig. Du kan f.eks. sidde på hug. Med en finger trækkes i ringen. Skub evt. knoppen lidt til en side for at få godt fat i ringen. Træk let nedad og ud og undgå at knibe i bækkenbunden samtidig.

Hvordan opbevares ringen?

Når ringen er taget ud, vaskes den med vand og uparfumeret sæbe og skylles grundigt fri for sæberester. Ringen skal opbevares tørt.

Hvor længe holder ringen?

Ringen er lavet af silikone,der er et vævsvenligt materiale og kan sædvanligvis holde i flere år. Ringen skal skiftes ud, hvis der kommer revner i silikonen.

Ringtype og størrelse er individuel. Har du passeret overgangsalderen, skal du i forbindelse med brug af en vaginalring tage lokal hormonbehandling – som stikpiller eller hormonring i skeden.

Redaktør