Hvad er urinvejsinfektion?
En urinvejsinfektion er en infektion, der opstår et sted i urinvejssystemet.
Den hyppigste form for urinvejsinfektion er blærebetændelse (cystitis), hvor infektionen begrænses til urinblæren. I visse tilfælde kan bakterien bevæge sig fra blæren via urinlederen til nyrerne (hvor urinen dannes), og man kan udvikle nyrebækkenbetændelse (pyelonephritis).
Hvorfor får man urinvejsinfektion?
Årsagen til urinvejsinfektion skyldes ofte, at tarmbakterier vandrer fra udmundingen af urinrøret op gennem urinrøret til blæren og eventuelt helt op til nyrerne.
Medvirkende årsager kan være blærekateter, sengeleje, dårlig blæretømning, kirurgiske indgreb/undersøgelse i området og udposninger på blæren. Bakterien kan også spredes fra blodbanen til urinvejene.
Hvilke symptomer er der?
Du vil have svie og smerter ved vandladning, hyppig vandladning, ildelugtende urin, blod i urinen, kulderystelser, feber og almen utilpashed.
Ved infektion i nyrebækkenet, kan der være smerter i flankerne og yderligere medtaget almentilstand.
Hvordan undersøger man for urinvejsinfektion?
Ved mistanke om urinvejsinfektion er den vigtigste undersøgelse en urinprøve, som plejepersonalet sender til undersøgelse for bakterier.
Derudover vil du få taget blodprøver de første par dage – vi er interesserede i at følge infektionen i dit blod samt følge dine væsketal. Dit blod vil også blive undersøgt for bakterier (bloddyrkning).
Det kan være nødvendigt at tilbyde dig yderligere undersøgelser, fx ultralydsskanning af nyrerne, men dette vil du blive informeret om af personalet i afdelingen.
Hvordan behandles urinvejsinfektion?
Behandlingen retter sig mod at udrydde bakterien. Dette gøres med indgift af antibiotika, som eventuelt gives i drop de første dage. Herefter i tabletform den resterende del af behandlingen.
Den samlede varighed af behandlingen afhænger af sværhedsgraden af infektionen, og i nogle tilfælde også af blodprøvesvarene.
Har du smerter vil du blive tilbudt smertebehandling.
Hvordan er forløbet?
Behandlingen af urinvejsinfektion er som regel kortvarig.
Gode råd
Det er vigtigt, at du følger behandlingen, og dermed tager antibiotikakuren til den er færdig. Desuden er det godt, at du er oppegående så meget som muligt.