Urinblæren, strålebehandling af

Til patienter med kræft i blæren.

Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Behandling

Kræft i blæren, der ikke kan fjernes med operation, behandler vi i dag med strålebehandling. Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som man bruger til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruger man kraftigere stråler.

Du skal have ________ behandlinger.

Forberedelser til strålebehandling

I stråleterapien skal du have foretaget både en CT-scanning og en MR-scanning. Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke et svar på hvad scanningerne viser, medmindre at det ændrer behandlingen.

Inden CT-scanningen, MR-scanningen og de efterfølgende behandlinger er det vigtigt, at endetarmen er helt tom. Du får udleveret 5 små tuber med afføringsmiddel ved første samtale i klinikken. 

Du skal anvende 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til skanning, også selvom du allerede har haft afføring på selve dagen. Inden behandling skal du enten have haft afføring eller have benyttet tuben. På den måde kan vi sikre, at endetarmen er tom. Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så læs patientinformation: 
”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.

Blærens fyldningsgrad har også betydning. Det er bedst, at blæren er tom. Det vil sige, at du skal tømme blæren lige før CT-scanningen, MR-scanningen og de enkelte strålebehandlinger.

Strålebehandlingens forløb

Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine strålebehandlingstider. Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 15 minutter per gang.

Ved den første behandling tager det 1 time i alt. Det vil sige ca. 30 minutter til en opfølgende sygeplejesamtale og ca. 30 minutter til den første behandling.

Bivirkninger

Bivirkningerne kan variere fra person til person. Der kommer kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling. Ved bestråling af blæren og det omgivende væv rammes en del af tarmen. Det kan medføre diarre, mavesmerter og smerter ved toiletbesøg. 

Bestrålingen af blæren kan medføre hyppig vandladning og smerter/svie ved vandladning. Huden kan blive rød og irriteret, og du kan føle dig meget træt.

Bivirkningerne opstår som regel efter 5-10 behandlinger og aftager i løbet af 6-8 uger efter afsluttet strålebehandling. Hos nogle 
patienter kan bivirkningerne betyde, at vandladningen og tarmfunktionen ændres permanent. Hos enkelte patienter tilstøder alvorlige bivirkninger i form af tarm- og blæreskader. Der er risiko for, at evnen til erektion kan blive nedsat efter strålebehandling.

Opstår der bivirkninger, er du altid velkommen til at tale med personalet om det.

Forholdsregler under strålebehandling

Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C-vitaminer under strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at urinen bliver koncentreret.

Du må gerne forsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt du stopper, hvis du mærker ubehag, smerter eller hævelser. Det er naturligt, at der følger træthed med behandlingen.

Efter endt strålebehandling

I forbindelse med sidste strålebehandling, vil du få tilbudt en samtale med en fra personalet. Her vil der blive fulgt op på information om bivirkninger i forbindelse med strålebehandlingen.

Efter behandlingen vil den fortsatte opfølgning foregå på Afdeling for Urinvejssygdomme, hvor du vil blive indkaldt til kikkertundersøgelse ca. 3 måneder, efter du har afsluttet strålebehandlingen.

Redaktør