Urinblæren - røntgenundersøgelse (cystografi)

En røntgenundersøgelse af urinblæren kan bruges til at undersøge, hvorfor man har problemer med at tømme blæren. Der bruges kontraststof ved undersøgelsen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af urinblæren. Vi bruger kontraststof for at gøre urinblæren synlig på røntgenbillederne. Undersøgelsen kan blandt andet bruges til at undersøge, hvorfor man har problemer med at tømme blæren.

Undersøgelsen varer 30-45 minutter, men der er forberedelse, som gør, at du skal sætte ekstra tid af..

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du får lagt et kateter

Inden undersøgelsen skal du møde i Ambulatoriet, hvor du får lagt et kateter. Vi fører et kateter til blæren gennem urinrøret. Det kan være ubehageligt i øjeblikket, hvor kateteret bliver ført til blæren. Vi fjerner katetret igen, når undersøgelsen er afsluttet.

Fjern smykker, ur med mere inden undersøgelsen

Smykker og ure kan forstyrre undersøgelsen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af din urinblære på en skærm.

Vi sprøjter kontraststof ind via kateteret og tager røntgenbilleder undervejs.  Til sidst tager vi eventuelt røntgenbilleder af din blære, efter at du har tømt den.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør