Ultralydsvejledt biopsi

Du skal have taget en vævsprøve fra maven. Vi bruger ultralyd og eventuelt kontraststof til at se, hvor prøven skal tages fra.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) fra din mave, som oftest fra leveren. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vævsprøven skal tages fra.

Selve undersøgelsen varer 30-60 minutter, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter holder vi øje med dig for at sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem.

Billede af en ultralydsskanning

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal faste inden din aftale. Det betyder, at du ikke må spise de sidste 6 timer før din aftale. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller. Du må ikke drikke de sidste 2 timer før vævsprøven.

Du skal have taget en blodprøve

ugen op til undersøgelsen skal du have taget en blodprøve for at kontrollere blodets evne til at størkne. Den læge eller afdeling, der har henvist dig, sørger for, at du får en tid.

Du skal eventuelt holde pause med blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause med det op til undersøgelsen. Det aftaler vi med dig til forsamtalen. Du må ikke stoppe med blodfortyndende medicin, før vi har aftalt det. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Så er der mindre at holde styr på, mens du er på hospitalet. Vær desuden opmærksom på, at hospitalet som udgangspunkt ikke erstatter smykker, kontanter eller andre genstande, hvis de bliver væk. 

Undersøgelsen

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men maven er bedøvet.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi smører gelé på din mave og fører et ultralydshoved hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder på en skærm, så lægen kan se, hvor vævsprøven skal tages fra. Lægen tager vævsprøven med en nål. Det kan være nødvendigt at stikke mere end én gang, og du kan kortvarigt få ondt, når vævsprøven bliver taget.

Du skal hvile efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen bliver du kørt tilbage til Afdeling for Plastikkirurgi. Du skal blive i sengen i mindst 4 timer, hvor du får kontrolleret din puls og dit blodtryk.
Vi vurderer, hvornår du kan tage hjem.

Efter undersøgelsen

Hold øje med såret

Der kan gå betændelse i et sår, også selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, væsker, hæver eller buler ud, eller hvis du pludselig får høj feber.

Du kan være øm

Det er normalt at være øm efter behandlingen. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om, hvad du skal være opmærksom på, inden du forlader afdelingen.

Du kan få et blåt mærke

Du kan få et blåt mærke og hæve lidt, der hvor vævsprøven er taget fra. Det er normalt og går over af sig selv.

Svar på undersøgelsen

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen inden for cirka en uge.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type behandling på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør