Udtømning af væske fra lungehulen (pleuracentese)

Du har fået tid til at udtømning af væske fra lungehulen i vores klinik. Læs her om, hvordan det foregår.

Hvad er formålet med behandlingen?

Du har fået konstateret væske i lungehulen. Lungehulen er det lille hulrum, der findes mellem indersiden af brystvæggen og lungen. En udtømning af væsken kaldes også for pleuracentese eller pleurapunktur.

Væsken tømmes fra din lungehule for at lette din vejrtrækning. Den udtømte væske kan sendes til undersøgelse for at afklare årsagen til væskeansamlingen.

Hvilke forberedelser er der inden?

Du skal have taget en blodprøve for at kontrollere dit blods evne til at størkne, da der er en lille blødningsrisiko i forbindelse med udtømningen. 

Hvis du får blodfortyndende medicin, tager den henvisende læge derfor også stilling til, om du skal holde pause med din medicin.

Hvor foregår behandlingen?

Udtømningen af væskeansamlingen foregår ambulant. Det betyder, at du ikke skal indlægges og efter behandlingen kan du tage hjem igen.

Du skal møde i Afdeling for Nyresygdomme, Klinik 2. Selve undersøgelsen udføres på Afdeling for Røntgen og Skanning.

Hvordan foregår behandlingen?

En læge fra Afdeling for Røntgen og Skanning ultralydsskanner din ryg, mens du sidder med benene ud over sengekanten. Du skal have din trøje af, mens de skanner dig. Skanningen viser os, hvor væskeansamlingen er og det bedste sted for udtømningen.

Der bliver lagt lokalbedøvelse i huden, og når bedøvelsen virker, bliver en tynd slange (dræn) forsigtigt ført ind i lungehulen, så væsken kan løbe ud og ned i en tilkoblet pose. Du kører tilbage til klinikken med drænet. 

Du har fået tid til at udtømning af væske fra lungehulen i vores klinik. Læs her om, hvordan det foregår.

Når der ikke kommer mere væske i posen, fjerner vi drænet. Du får et plaster og gazekompres på, som du kan fjerne dagen efter behandlingen.

Hvad sker der efter behandlingen?

Efter drænet er fjernet, observerer vi dig de første 60 minutter for at sikre, der ikke opstår komplikationer. I nogle tilfælde vurderer lægen, om skal du have en kontrol røntgenundersøgelse af lungerne.

Hvilke komplikationer kan der være?

De fleste patienter har ikke gener efter pleuracentesen. Du kan dog være øm omkring det sted, hvor vi har stukket drænet ind. Ved behov får du smertestillende medicin.

Der er en lille risiko for, at lungen kan falde lidt sammen. Umiddelbart efter undersøgelsen skal du være opmærksom på:

  • Tiltagende åndenød
  • Smerter i brysthulen
  • Smerter ved skulderen
  • Alment ubehag

Får du et eller flere symptomer skal du give besked til personalet med det samme.

Redaktør