Triptorelin, behandling med

Triptorelin er et lægemiddel til behandling af prostatakræft. Læs mere om hvordan triptorelin virker, og mulige bivirkninger den kan have.

Hvad er prostata?

Prostata, også kaldet blærehalskirtlen, er placeret under mandens urinblære. Prostatas funktion er først og fremmest at producere den sædvæske, som sædcellerne blandes med. Det er normalt, at prostata vokser med alderen. Væksten skyldes det mandlige kønshormon testosteron, som dannes i testiklerne.

Prostatakræft

Prostatakræft er en hyppig kræftform hos mænd primært over 50 år. Risikoen stiger med alderen. Danmark er et af de lande, hvor forekomsten af prostatakræft er høj. Årsagen til prostatakræft kendes ikke.

Mange mænd har kræftceller i prostata uden at de nogensinde udvikler sig til behandlingskrævende sygdom. Hos andre diagnosticeres kræften og den behandling der iværksættes, afhænger af hvilket stadie prostatakræften er i.

Blokering af testosteron hæmmer kræftceller

Har kræften spredt sig uden for prostata, kan sygdommen ikke helbredes, men den kan bremses. Det er karakteristisk for prostatakræft, at de enkelte kræftceller er afhængige af det mandlige kønshormon testosteron.

Testosteron bidrager til, at kræftcellerne kan vokse og dele sig.

Fjerner eller blokerer man testosteron går langt de fleste kræftceller til grunde, hvilket vil medføre en bedring.

Triptorelin: Et alternativ til fjernelse af testiklerne

Fjernelse af testiklerne ved operation er en effektiv metode til at stoppe produktionen af testosteron. Virkningen indtræder straks. Som alternativ til fjernelse af testiklerne, er der udviklet lægemidler, der standser produktionen af testosteron i testiklerne. De resulterer i en medicinsk kastraktion. Triptorelin, med det aktive stof Pamorelin, er et af disse lægemidler.

Virkningen af Triptorelin/Pamorelin indtræder efter 3-4 uger, og i de første 2 uger er produktionen af testosteron øget. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt, at give en tablet-behandling i de første 4 uger, som modvirker den forhøjede testosteron.

Hvordan foregår behandlingen?

Præparatet gives som indsprøjtninger i musklen i ballen. Præparatet er depotmedicin og skal gives hver 24. uge. At medicinen er et depotpræparat betyder, at den langsomt frigives over de 24 uger. Indsprøjtningen er ikke forbundet med større ubehag.

Bivirkninger

De fleste patienter vil efter få måneders behandling miste lysten til sex og evnen til at få rejsning.

Omkring 50 procent vil opleve hedestigninger med svedeture, ligesom kvinder oplever i overgangsalderen. Det er sjældent en stor gene, men kan i svære tilfælde behandles med medicin.

Nogle mænd oplever også træthed, humørsvingninger og en ændret fedtfordeling.

Skægvæksten bliver mindre, men stemmen bliver derimod ikke lysere, som mange er urolige for.

En del mænd bliver mindre initiativrige og har mindre lyst til aktiviteter, som de tidligere syntes om.

Hos nogle mænd kan måles et fald i kalkindholdet i knoglerne (knogleskørhed) hvilket kan øge risikoen for knoglebrud.

Anbefalinger

For at forebygge knogleskørhed bør du begynde at tage ekstra tilskud af kalk og D-vitamin.

Vi anbefaler, at de tabletter, du tager, indeholder 400 mg Calcium og 10-20 mikrogram D-vitamin. Af præparater kan nævnes: Cavi-D, Unikalk Silver, Unikalk Forte.

Dosis er : 1 tablet x 2 daglig. Du bliver også tilbudt en skanning, som viser din knogletæthed. Alt efter hvad skanningen viser, vil du, hvis det vurderes nødvendigt, blive tilbudt en indsprøjtning med knoglestyrkende medicin, som også gives hver 24. uge.

Det er en god ide at holde dig fysisk aktiv og spise sundt og varieret. Det kan reducere nogle af bivirkningerne. Samtidig får det de fleste til at føle sig bedre tilpas fysisk og psykisk.

Redaktør