Transplantation af fuldhud

Ved transplantationen tager vi typisk hud fra kravebenet, halsen, indersiden af overarmen eller foran øret.

Kort om operationen

Du skal have lukket et sår med et lag af din egen hud. Vi bruger oftest hud fra kravebenet, halsen, indersiden af overarmen eller foran øret. Lægen vurderer, hvor du skal have taget hud fra. Området, som vi fjerner hud fra, kaldes donorstedet. Den hud, der dækker såret, kaldes fuldhudstransplantatet.

Du kan forvente at være på hospitalet i cirka 2 timer i forbindelse med operationen. Der kan dog være behov for, at du bliver indlagt på vores sengeafsnit til observation i et par timer efter din operation.

Vigtig forberedelse

Forbered din krop på operationen

Inden operationen skal du forberede din krop, så du styrker dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer. Det er vigtigt, at du spiser sundt, dyrker motion og undgår alkohol de sidste 2 uger inden operationen.
Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på operationen på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’Livsstil – vigtigt for dit behandlingsresultat’.

På hospitalet 

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra operationsområdet. Vi hjælper dig med at fjerne hårene, så der ikke kommer rifter i huden, som øger risikoen for betændelse. Du må ikke selv fjerne hår i ugen op til operationen.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi opererer dig, men operationsområdet er bedøvet. Du vil derfor ikke føle smerte, men du kan mærke berøring og tryk.

Operationen

Når bedøvelsen virker, skærer lægen et lag hud fra donorstedet og placerer det på det åbne sår. Huden bliver syet fast og derover lægges en forbinding, som lægen syr fast med tråd. Vi lukker såret ved donorstedet med tråd og plaster.

Operationen varer cirka 2 timer.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende medicin 1-2 dage efter operationen.

Vi taler med dig om udskrivelsen

Vi taler med dig om, hvordan din hverdag vil være, når du er hjemme igen, så vi eventuelt kan kontakte kommunen, hvis du får brug hjælp.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

  • Blødning eller betændelse under hudtransplantatet: I de første dage efter operationen kan der opstå en blødning eller betændelse under hudtransplantatet. I nogle tilfælde kræver det en ny operation.
  • Åbne sår: Der kan være områder, hvor hudtransplantatet ikke vokser fast. Mindre områder vil hele af sig selv, men for større åbne sår vil helingen være langvarig eller kræve en ny transplantation. Hvis du har sukkersyge eller er ryger, er der større risiko for, at huden ikke vil vokse fast.
  • Ændret følsomhed omkring hudtransplantatet: Du kan opleve, at hudtransplantatet føles anderledes end huden andre steder på kroppen. Det går som regel over i løbet af nogle måneder

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • du får feber
  • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret eller donorstedet
  • du får tiltagende smerter
  • forbindingen ved hudtransplantatet bliver løs.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’.

Hold området med hudtransplantatet højt

Du skal så vidt muligt holde området med den transplanterede hud højt for at undgå, at der dannes væske eller opstår en blødning under huden.

Vent med at bade

Du skal holde donorstedet tørt i mindst 1 døgn. Herefter må du brusebade donorstedet og forsigtigt duppe plasteret tørt med et rent håndklæde. Hvis du har fået en sugende forbinding på donorstedet, må du fjerne forbindingen efter 1-2 dage.

Forbindingen omkring hudtransplantatet må ikke blive våd. Når du har fået fjernet forbindingen efter 4-5 dage, skal du brusebade forsigtigt.

Du må først tage karbad, gå i svømmehallen og bade i havvand, når både donorstedet og hudtransplantatet er helet.

Plej din hud med fugtighedslotion

Efter 2-3 uger skal du smøre hudtransplantatet og donorstedet 1-2 gange dagligt med et tyndt lag uparfumeret fugtighedslotion. Du skal smøre huden, så længe den virker tør. Det varer typisk 1-1½ år. Når du smører huden, bliver den mere smidig og bevægelig, så du undgår sprækker og betændelse, og du opnår også et bedre kosmetisk resultat. Du skal bruge lotion og ikke creme, da creme kan være for fed.

Pas på solen

Du skal undgå sol på hudtransplantatet og donorstedet i 1 år. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med minimum faktor 20 og tøj, der dækker hudtransplantatet og donorstedet.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 2 uger efter din operation anbefaler vi, at du ikke ryger, og du begrænser dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Behov for hjælp

Måske vil du have behov for hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter, fx indkøb og rengøring.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter 2-6 dage. Det afhænger af, hvor på kroppen du er blevet opereret. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Vi taler med dig om, hvad der gælder for dig. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Få fjernet forbindingen ved hudtransplantatet

Efter 4-5 dage skal du have fjernet forbindingen, som holder hudtransplantatet fast. Det sker i Afdeling for Plastikkirurgi. Når du har fået fjernet forbindingen, vil hudtransplantatet være lidt mørkere end huden rundt om.
Du vil få yderligere vejledning i, hvordan hudtransplantatet skal plejes derhjemme.

Få fjernet tråde og plaster ved donorstedet

Du skal have fjernet trådene og plasteret fra donorstedet hos din egen læge cirka 10-14 dage efter operationen.

Du tilbydes eventuelt kontrol

Afhængigt af hvordan hudtransplantatet vokser fast, bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID eller MitID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Redaktør