Transplantation af delhud

Ved transplantationen tager vi typisk hud fra låret.

Kort om operationen

Du skal have lukket et sår med et lag af din egen hud. Vi bruger oftest hud fra forsiden af dit lår, men i nogle tilfælde tager vi hud fra et andet sted på kroppen. Området, som vi fjerner hud fra, kaldes donorstedet. Den hud, der dækker såret, kaldes delhudstransplantatet.
Du skal forvente at være på hospitalet i 5 dage.

Hudtransplantatet er tyndere end det væv, der er fjernet. Det betyder, at der er niveauforskel mellem hudtransplantatet og huden omkring transplantatet, hvilket medfører en fordybning. Niveauforskellen kan virke stor lige efter operationen, men bliver ofte mindre efter nogle måneder.

Vigtig forberedelse

Forbered din krop på operationen

Inden operationen skal du forberede din krop, så du styrker dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer. Det er vigtigt, at du spiser sundt, dyrker motion og undgår alkohol de sidste 2 uger inden operationen.
Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på operationen på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’Livsstil – vigtigt for dit behandlingsresultat’.

Smør bedøvende creme på donorstedet

Hvis din operation foregår i lokalbedøvelse, kan der være behov for at smøre lokalbedøvende creme på donorstedet. Vi udleverer cremen til dig på hospitalet.

2 timer før din aftale på hospitalet, skal du:

  • smøre et ½ cm tykt lag på
  • dække området med film, så du undgår creme på dit tøj.

På hospitalet 

Du får fjernet hår

Du skal have fjernet eventuelt hår fra operationsområdet. Vi hjælper dig med at fjerne hårene, så der ikke kommer rifter i huden, som øger risikoen for betændelse. Du må ikke selv fjerne hår i ugen op til operationen.

Du bliver bedøvet

Inden operationen får du fuld bedøvelse eller lokalbedøvelse. I fuld bedøvelse får du lagt et drop i hånden med medicin, så du sover og ikke mærker noget. I lokalbedøvelse er du vågen, men operationsområdet er bedøvet.

Operationen

Når bedøvelsen virker, høvler lægen et tyndt lag hud fra donorstedet og placerer det på det åbne sår. Huden bliver syet fast og derover lægges en forbinding, som lægen syr fast med tråd eller med clips. Vi dækker såret på donorstedet med forbinding og klæbende film.

Operationen varer cirka 2 timer.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende medicin i noget tid efter operationen.

Vi taler med dig om udskrivelsen

Vi taler med dig om, hvordan din hverdag vil være, når du er hjemme igen, så vi eventuelt kan kontakte kommunen, hvis du får brug hjælp.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

  • Blødning eller betændelse under hudtransplantatet: I de første dage efter operationen kan der opstå en blødning eller betændelse under hudtransplantatet. I nogle tilfælde kræver det en ny operation.
  • Åbne sår: Der kan være områder, hvor hudtransplantatet ikke vokser fast. Mindre områder vil hele af sig selv, men for større åbne sår vil helingen være langvarig eller kræve en ny transplantation. Hvis du har sukkersyge eller er ryger, er der større risiko for, at huden ikke vil vokse fast.
  • Ændret følsomhed omkring hudtransplantatet: Du kan opleve, at hudtransplantatet føles anderledes end huden andre steder på kroppen. Det går som regel over i løbet af nogle måneder

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • du får feber
  • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
  • du får tiltagende smerter
  • forbindingen over hudtransplantatet bliver løs
  • forbindingen ved donorstedet bliver fyldt med væske eller blod eller bliver utæt.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’

Hold området med hudtransplantatet højt

Du skal så vidt muligt holde området med den transplanterede hud højt for at undgå, at der dannes væske eller opstår en blødning under huden.

Bad

Når du skal vaske dig, er der nogle forholdsregler, du skal være opmærksom på:

Hudtransplantatet:
Forbindingen omkring hudtransplantatet må ikke blive våd. Når du har fået fjernet forbindingen efter 4-5 dage, må du brusebade forsigtigt.

Donorstedet:
Forbindingen og filmen på donorstedet må gerne blive våd, men hvis der kommer vand ind under forbindingen, skal du skifte den.

Du må først tage karbad, gå i svømmehallen eller bade i havvand, når du har fået fjernet sting, og både donorstedet og hudtransplantatet er helet.

Fjern forbindingen fra donorstedet

Du eller en eventuel hjemmesygeplejerske må fjerne filmen og forbindingen fra donorstedet efter 14 dage. Hvis forbindingen hænger fast i huden, kan du bruse området med vand, mens du forsigtigt løsner forbindingen.

Hvis der stadigvæk er små sår på donorstedet, skal du have en ny bandage på hos din egen læge eller med hjælp fra en eventuel hjemmesygeplejerske. Den nye bandage skal du have på i 1 uge.

Forholdsregler, hvis du har fået transplanteret hud til underbenet

Hvis du har fået transplanteret hud til dit underben, får du lagt en kompressionsforbinding, så du fx kan komme på toilettet og hente mad i køkkenet, men derudover bør du holde dig mest muligt i ro. I nogle tilfælde kan vi ikke lægge en kompressionsforbinding på dit ben, hvilket kan betyde, at du må være indlagt i 5 dage, da du ikke må støtte på benet.

Plej din hud med fugtighedslotion

Efter 2-3 uger skal du smøre hudtransplantatet og donorstedet 1-2 gange dagligt med et tyndt lag uparfumeret fugtighedslotion. Du skal smøre huden, så længe den virker tør. Det varer typisk 1-1½ år. Når du smører huden, bliver den mere smidig og bevægelig, så du undgår sprækker og betændelse, og du opnår også et bedre kosmetisk resultat. Du skal bruge lotion og ikke creme, da creme kan være for fed.

Brug en støttestrømpe eller forbinding

Hvis hudtransplantatet sidder på benet under knæet, skal du de første 10 uger bruge en støttestrømpe eller en elastisk forbinding. En støttestrømpe eller forbinding forebygger, at benet hæver og gør blodcirkulationen i benet bedre. Hvis dit ben alligevel hæver, anbefaler vi, at du hviler benet oppe, når du sidder ned. Du kan lave øvelser, hvor du vipper med anklen.

Du skal tage strømpen af om natten, når du sover. Du må gerne gå på toilettet uden strømpen.

Hvis benet stadig er hævet efter 10 uger, skal du fortsætte med at bruge støttestrømpen eller forbindingen.

Behandling af små områder ved hudtransplantatet, der ikke er vokset fast

Vask områderne med vand, når du tager brusebad. Hvis de små områder har blottet knogle eller sene, skal du smøre Levertran Løhr salve på under forbindingen for at undgå, at knoglen eller senen udtørrer. Du får udleveret salven på hospitalet. Du skal skifte forbindingen hver dag, så længe du behandler områder med blottet knogle eller sene.

Behandling af hudtransplantater med betændelse

Får du tegn på betændelse, skal du vaske hudtransplantatet med vand, når du tager brusebad. Herefter skal hele området forbindes med en sølvholdig forbinding, som skal skiftes hver 2. dag på hospitalet eller eventuelt af en hjemmesygeplejerske. 

Ved betændelse dannes der pus, og du vil få rødme og smerter. Vi eller en eventuel hjemmesygeplejerske poder området for at se, om du skal have behandling med antibiotika.

Pas på solen

Du skal undgå sol på hudtransplantatet og donorstedet i 1 år. I den tid er huden særligt udsat for solskoldning og kan blive mørk. Den mørke farve vil ikke forsvinde igen. Vi anbefaler, at du bruger en solcreme med minimum faktor 20 og tøj, der dækker hudtransplantatet og donorstedet.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 2 uger efter din operation anbefaler vi, at du ikke ryger, og du begrænser dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Behov for hjælp

Måske vil du have behov for hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter, fx indkøb og rengøring.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter 1-4 uger. Det afhænger af, hvor på kroppen du er blevet opereret. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Vi taler med dig om, hvad der gælder for dig. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Få fjernet forbindingen ved hudtransplantatet

Efter 4-5 dage skal du have fjernet forbindingen, som holder hudtransplantatet fast. Det sker i Afdeling for Plastikkirurgi. Hudtransplantatet vil være lidt mørkere end huden rundt om. Du får en mindre og lettere forbinding på. Du vil få yderligere vejledning i, hvordan hudtransplantatet skal plejes derhjemme.

Du tilbydes eventuelt kontrol

Afhængigt af hvordan hudtransplantatet vokser fast, bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Redaktør