Tiden efter udskrivelse ved operation for celleforandringer

Information om tiden efter udskrivelse ved operation for forstadier, og hvilke vigtige forholdsregler der skal følges.

Sårpleje

Plasteret på såret kan sidde, indtil du kommer og får svar på operationen, eller til det løsner sig. Falder plasteret af, er det ikke nødvendigt med et nyt plaster, med mindre der siver væske fra såret. Trådene, du er syet med, opløser af sig selv.

Det er vigtigt, at du undgår sollys/solarium på arret det første år efter operationen. Sollys kan medføre varige pigment forandringer, kløe og hævelse.

Bad

 • Du må tage brusebad dagen efter operationen.
 • Du skal undgå karbad, svømmehal og havbad, indtil såret er helet, og skorperne er faldet af.
 • Du må gerne bruge uparfumeret roll-on eller cremedeodorant.

Vi anbefaler, at du bruger en støttende bh i tiden efter en brystbevarende operation.

Infektion

I sjældne tilfælde kan du opleve tegn på infektion. Infektionen viser sig ved, at operationsområdet er hævet, rødt, ømt og varmt, og du får eventuelt feber. Får du nogle af disse symptomer, skal du kontakte sygeplejerskerne i afdelingen, som vurderer, om du skal tilses af en læge.

Væskeansamling

Efter operationen kan der samle sig væske (serom) under huden i det opererede område. Væskeansamlingen er ikke farlig, men det kan være nødvendigt at udtømme væsken, hvis der opstår generende spænding eller smerter. Tømning er sjældent forbundet med smerter.

Efter fjernelse af brystet kan væskeansamlingen føles som en ”skvulpen”.

Se en video om væsketømning på afdelingens hjemmeside.

Smerter og komplikationer

Det er normalt at opleve smerter og ubehag i det opererede område efter operationen. Under indlæggelsen får du udleveret smertestillende tabletter til det første døgn. 

Herefter kan du tage 2x500 mg paracetamol (Pamol/ Pinex/Panodil) op til 4 gange i døgnet. Hvis du har behov for det, kan du supplere med Ibuprofen (Ipren/Brufen/Ibumetin), 400 mg op til 3 gange i døgnet.

Hvis du inden for det første døgn får en voldsom hævelse ved såret, det bløder, eller du oplever stærke smerter, skal du ringe til sygeplejerskerne på Afdeling for Brystkirurgi.

Fysisk aktivitet

 • Det er vigtigt, at du lytter til kroppens signaler, og hviler dig efter behov.
 • Brug og bevæg din arm, som du normalt ville gøre allerede dagen efter operationen.
 • Når du bevæger dig, må det gerne stramme, men det må ikke gøre ondt.
 • Du kan gå små ture fra dagen efter operationen.
 • Du kan begynde at dyrke sport 2 uger efter en brystbevarende operation og skildvagtsoperation.
 • Du kan begynde at dyrke sport 4-6 uger efter brystfjernelse.
 • Du kan genoptage cykling dagen efter operationen, hvis du sidder ”ret op”.
 • Du kan køre bil dagen efter operationen, hvis du føler dig klar.

Sygemelding

Hvis du skal have en sygemelding, skal du kontakte din egen læge.

Træthed

Du kan opleve træthed i uger til måneder efter operationen. Det er en normal reaktion på fysisk og psykisk belastning. Det kan være en fordel, at du prioriterer og strukturerer opgaver, sætter dig realistiske mål og beder om hjælp fra familie og venner.

Proteser

Ved operation med brystfjernelse sender afdelingen en ansøgning om brystprotese til din kommune. Når du har modtaget bevillingen, som ofte sendes elektronisk til din E-boks, kan du opsøge en forhandler og få udleveret en brystprotese.

Inden du udskrives får du udleveret en midlertidige protese.

Ved brystbevarende operation har du mulighed for at ansøge om en delprotese. Det er hensigtsmæssigt at vente med at søge om en delprotese til ca. et halvt år efter endt strålebehandling, da brystets form kan ændres indtil da. Afdeling for Brystkirurgi, Afdeling for Kræftbehandling eller egen læge kan ansøge om en delprotese til dig.

Følelsesmæssige reaktioner

Efter operationen er de følelsesmæssige reaktioner meget forskellige fra person til person. Det er naturligt at føle sig lettet over, at operationen er overstået.

Mange står i en siutation, hvor tanker omkring fremtiden, diagnosen og den ændrede krop kan være årsag til spekulation og bekymring. Ventetiden frem til det endelige svar på operationen kan være præget af omskiftelighed. Der kan være gode og dårlige dage.

For mange kan det være en hjælp at dele disse tanker og følelser med andre, fx pårørende, kontaktpersonerne på hospitalet eller med andre brystkræftopererede, fx gennem Brystkræftgruppen.

Hjemmesider

Afdelingen har en hjemmeside, hvor du bl.a. kan læse alle afdelingens patientpjecer, se videoer om forskellige procedurer og læse mere om forløbet på afdelingen: www.herlevhospital.dk/brystkirurgi.

På Sundhed.dk kan du finde information om målrettet træning for at smiddiggøre vævet og genoprette styrke og funktion efter operation for forstadier. Skriv ”brystkræft rehabilitering” i søgefeltet på sundhed.dk, for at finde øvelserne.

Henvendelse til afdelingen

Du kan kontakte en sygeplejerske alle hverdage mellem kl. 08.00-22.00 på telefon 38 68 42 82.

Ved akut opståede problemer i weekend og helligdage skal du ringe til akuttelefonen på 1813.

Redaktør