Tarmfunktion - strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv

Til patienter i strålebehandling.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Strålebehandling og tarmfyldning

Strålebehandling af flere kræftformer gives med helbredende sigte. I den forbindelse er det nødvendigt, at give en relativt høj stråledosis. Vi er derfor meget påpasselige med at beskytte det normale væv i kroppen så godt som muligt. For at kunne gøre dette, er det vigtigt, at endetarmen indeholder så lidt afføring og luft som muligt. 

Et billede af en skala med afføringstyper.

Derfor vil vi gerne opfordre dig til at holde godt gang i din tarmfunktion, så din afføring er lidt løsere end normalt, og du skal gerne have afføring mindst en gang om dagen. 

Derudover er det vigtigt, at du ikke holder på luft i maven, når du ligger til scanninger og behandlinger. Hvis vi kan se for meget afføring eller luft i din tarm, kan vi bede dig tømme tarmen på toilettet eller slippe luften ud, mens du ligger på lejet.På billedet kan du se en oversigt over afføringskonsistens. Det er bedst, hvis din afføring ligner type 4 og 5. Derfor foreslår vi, at du drikker over 1,5 liter væske dagligt, spiser fibre og bevæger dig hver dag. Er dette ikke nok, kan du supplere med et mildt afføringsmiddel enten som tabletter eller vandopløseligt pulver. Flydende afføringsmiddel kan også bruges, så længe det ikke gør dig oppustet.

Du bedes også bruge de udleverede tuber med afføringsmiddel, sådan som det er beskrevet i vejledningen for din sygdom. Læs, hvordan du bruger tuberne på side 2. I løbet af behandlingerne vil bivirkningerne medføre, at din afføring gradvist bliver løsere, og så vil behovet for afføringsmiddel blive mindre og måske helt forsvinde.

Mængden af luft i tarmen er helt uundgåelig og meget svær at regulere. Hvis du oplever meget generende luft i maven, kan du prøve at undgå følgende: asparges, broccoli, bønner, æbler, æblejuice, ærter, kulsyreholdige drikke (øl, cider og sodavand), kål, løg, majs, sødemidlet sorbitol og tyggegummi.

Forberedelser til strålebehandling

Du skal også have foretaget 1 eller 2 planlægningsscanninger. I forbindelse med planlægningen er det lige så vigtigt, at tarmen er tom, som under de daglige behandlinger. 

Der er et særligt afsnit om forberedelse til scanninger i den information, der handler om din sygdom, som du også bedes følge.

Sådan bruges tuben med afføringsmiddel

1. Fjern beskyttelseshætten på tuben
2. Fugt tubespidsen med lidt af indholdet, ved at trykke lidt på tuben. Du kan også bruge vaseline.
3. Indfør forsigtigt hele tubespidsen i endetarmen. 
4. Hold tuben sammenklemt mens du trækker spidsen ud
5. Du kan enten bruge tuben mens du ligger på siden med bøjede ben, eller du kan gøre det mens du sidder på toilettet.
6. Tilbagehold væsken i tarmen, så langt tid som muligt. Gerne mellem 5 og 20 minutter.

Redaktør