Tamoxifen - antiøstrogen, behandling med

Til patienter med brystkræft, der har spredt sig.

Denne skriftlige information er et supplement til den mundtlige information om behandlingen. Informationen giver oplysninger om kemoterapi ved brystkræft, som har spredt sig. I øvrigt henviser vi til afdelingens skriftlige patientinformation om medicinsk kræftbehandling.

Vi håber, du kan bruge informationen til at få overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen for bedre at kunne støtte dig i dine overvejelser.

Du har netop afsluttet en række undersøgelser, der har vist, at du har fået tilbagefald af brystkræftsygdommen. Vi vil derfor anbefale en behandling med antiøstrogen, hvorved sygdommen kan holdes i ro eller bringes til at forsvinde for en periode. 

Behandling

Antiøstrogen

Behandling med antiøstrogen kan modvirke indflydelsen fra det kvindelige kønshormon østrogen i forbindelse med væksten af brystkræftceller. 

Hos yngre kvinder dannes det meste østrogen i æggestokkene. Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen dannes østrogen i binyrerne. Forskellige former for medicin kan modvirke østrogens indflydelse på tilbagefald af sygdommen. En sådan behandling hedder antiøstrogenbehandling. 

Tamoxifen

Stoffet virker ved at forhindre, at østrogen bindes til kræftcellerne. Tamoxifen er en tablet (20 mg), der gives 1 gang dagligt om aftenen.

Behandlingen gives så længe brystkræften kan holdes under kontrol. Den vil dog blive afbrudt før, hvis der optræder bivirkninger, som du ikke tåler eller hvis du i øvrigt selv ønsker at stoppe med behandlingen. Hver 3.-4. måned foretager vi en evaluering af behandlingens effekt. 

Bivirkninger 

De bivirkninger, som kan forekomme, er milde. De hyppigste bivirkninger er hedeture og tørre slimhinder. 

En mere alvorlig bivirkning er øget risiko for udvikling af blodpropper i venerne (de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet) og i lungerne. 

Behandling med Tamoxifen giver også en let øget risiko for udvikling af livmoderkræft. Vi anbefaler derfor, at du får foretaget en gynækologisk undersøgelse ved enhver blødningsforstyrrelse. Tal med sygeplejerskerne, hvis du får bivirkninger ved behandlingen.

Forholdsregler

Du må ikke være i behandling med Tamoxifen-antiøstrogen, hvis du er gravid, har mistanke om, at du er gravid, eller planlægger at blive gravid. Du skal anvende sikre præventionsmidler under behandlingen, og indtil 6 måneder efter afsluttet behandling, da der ellers kan være risiko for fosterskader. Du må ikke amme, og ophøre med dette for at beskytte barnet.

Redaktør