Strålebehandling og behandling med Cisplatin og Capecitabin

Til patienter med kræft i endetarmsåbningen (analcancer).

Denne information er et supplement til vores mundtlige information om strålebehandling og behandling med Cisplatin og Capecitabin.

Du har for nylig fået stillet diagnosen kræft i endetarmsåbningen. Undersøgelser har vist, at strålebehandling, som bliver givet sammen med kemoterapi, i de fleste tilfælde betyder, at man kan helbrede sygdommen og undgå efterfølgende operation.

Vi anbefaler, at du får strålebehandling og kemoterapi. Kemoterapien består af 2 stoffer: Cisplatin og Capecitabin. Strålebehandlingen består af behandling med stråler. Når din behandling er afsluttet, tilbyder vi dig et opfølgningsforløb på 5 år i Afdeling for kræftbehandling.

Kemoterapi er behandling, som skal ramme kræftcellerne. I din situation giver vi behandlingen for at ramme kræftcellerne i og omkring endetarmsåbningen.

Der kan opstå bivirkninger på grund af behandlingen, fordi kroppens raske celler også reagerer på kemoterapi. Risikoen for bivirkninger er størst under behandlingen og kan i sjældne tilfælde være livstruende. Der kan også opstå sene bivirkninger.

På trods af, at du får kemoterapi og strålebehandling vil der fortsat være risiko for tilbagefald af sygdommen.

Vi ved, at du står i en vanskelig situation, og vi håber, at denne information kan hjælpe dig til at få overblik over strålebehandlingen og forløbet med kemoterapi. Vi anbefaler, at dine pårørende også læser informationen.

Generelt om behandlingen

Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som man bruger til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruger vi kraftigere stråler.

Vi giver strålebehandlingen med en avanceret teknik, som skåner de normale organer mest muligt. Strålebehandlingen rettes mod endetarmsåbningen, lymfeknuderne i bækkenet omkring endetarmen og ofte også mod lyskerne.

Cisplatin modtager du 2 gange under din strålebehandling.

Capecitabin er en tabletbehandling, som du skal tage 2 gange om dagen, de dage du får strålebehandling.

Behandlingen med Cisplatin og Capecitabin forstærker effekten af strålebehandlingen. Hvis det viser sig, at du får mange bivirkninger undervejs, vælger vi at gennemføre din strålebehandling fremfor din kemoterapi.

Behandlingsforløbet består af i alt 30 strålebehandlinger, som alle foregår på hverdage.

Forberedelser til strålebehandling

Før du begynder på din strålebehandling, skal du have foretaget både en CT-scanning og en MR-scanning. Tiderne til disse scanninger får du udleveret i klinikken ved din første samtale. 

Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke svar på, hvad scanningerne viser, medmindre at det ændrer behandlingen.

Inden CT-scanningen, MR-scanningen og de efterfølgende behandlinger er det vigtigt, at endetarmen er helt tom. Du får udleveret 5 tuber med afføringsmiddel ved første samtale i klinikken. Hvis du ikke har haft afføring på selve dagen, hvor du skal scannes og/eller behandles, skal du bruge 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til scanning og/eller behandling. På den måde kan du sikre, at endetarmen er tom.

Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så læs patientinformationen: ”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.

Blærens fyldningsgrad har også betydning. For at have en tilpas mængde urin i blæren skal du

  • tømme blæren ½ - 1 time før scanningerne eller strålebehandlingen
  • drikke to glas vand lige efter, at du har tømt blæren
  • undlade at gå på toilettet igen, før du er blevet CT-scannet eller har modtaget din strålebehandling.

Strålebehandlingens forløb

Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine tider til strålebehandling.

Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 15 minutter per gang.

Ved den første behandling tager det 1 time i alt. Det vil sige ca. 30 minutter til en opfølgende sygeplejesamtale og ca. 30 minutter til den første behandling.

Kemoterapien forløb

Samtale  I forbindelse med hver behandling taler du med en læge og/eller en sygeplejerske. Du får her mulighed for at drøfte eventuelle problemer i forbindelse med din situation og behandling. Det er vigtigt, at du fortæller os om eventuelle bivirkninger ved behandlingen.

Blodprøver  Kemoterapien kan hæmme knoglemarvens dannelse af nye blodlegemer midlertidigt. Du skal derfor have taget blodprøver forud for hvert besøg i klinikken. Prøverne skal tages før, du skal tale med en læge/ sygeplejerske. Du kan få taget blodprøver på hospitalets laboratorium senest en time før behandlingen eller lægekonsultationen. Hvis du ønsker det, kan du få taget prøverne på et andet hospital eller laboratorium. Dette skal du aftale med lægen eller sygeplejersken.

Behandlingen

Behandlingen foregår i klinikken, hvor den gives i en blodåre. Behandlingen varer 3-4 timer.

1 behandling

Dag 1: Cisplatin

Dag 1-28: Capecitabin-tabletter tages i hjemmet 2 gange om dagen på dage med strålebehandling.

Efter ca. 4 uger møder du i klinikken med henblik på at få den sidste kemoterapi.

Bivirkninger

Bivirkningerne varierer fra person til person. Strålebehandlingen giver kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling, mens kemoterapien kan give mere generelle bivirkninger.

Bivirkninger ved strålebehandling

Bivirkningerne kommer som regel efter 5-10 behandlinger og aftager i løbet af 2-4 uger efter afsluttet strålebehandling. Hos nogle patienter kan bivirkningerne betyde, at vandladningen og tarmfunktionen ændres for altid.

Hos enkelte patienter opstår der alvorlige bivirkninger i form af tarm- og blæreskader. Der er risiko for, at evnen til erektion kan blive nedsat efter strålebehandling. Opstår der bivirkninger, er du altid velkommen til at tale med os om det.

Hud  Huden omkring endetarmen og mellem balderne kan blive rød og irriteret. Hudforandringerne kan gøre meget ondt, og du kan blive hudløs i en periode, men huden heler pænt op efter strålebehandlingen. Du kan få udleveret creme ved behov.

Hårtab  Håret falder sandsynligvis af i det område, der er blevet bestrålet, men de fleste får behåringen tilbage igen efter endt behandling.

Tarm og blære  Der kan opstå kvalme, diarré og hyppige vandladninger på grund af påvirkning af slimhinden i tarm og blære. Du får derfor tilbudt medicin mod kvalme og tabletter mod diarré.

Træthed  Træthed forekommer normalt i forbindelse med forløbet med strålebehandling.

Senfølger efter strålebehandlingen

Tarm og blære  Nogle patienter får ændret afføringsmønster med tendens til diarré og smerter ved afføring. Enkelte kan få forsnævring af tarmen eller problemer med at holde på afføring og luft, så det kan blive nødvendigt at anlægge stomi. Blæren er ikke så følsom overfor stråler, men der kan forekomme hyppig vandladning, fordi blæren bliver mindre elastisk.

Lymfeknuder  Bestråling af lymfeknuderne kan i sjældne tilfælde medføre kronisk hævelse af benene.

Knogler og led  Der kan forekomme stivhed i leddene og risiko for brud.

Til kvinder  Hos kvinder kan der forekomme forsnævring af og tørhed i skeden, som kan gøre seksuelt samliv vanskeligt. Disse gener kan du forebygge med regelmæssigt samliv eller ved udvidelse af skeden med en cylinder, som du kan få udleveret af lægen i klinikken.

Du kan også bruge stikpiller med en lille dosis hormon, som virker helende på slimhinden, uden at det påvirker kroppen. Hvis æggestokkene bliver bestrålet, kommer du i overgangsalderen. Hvis du får behov for det, kan vi give dig hormonbehandling.

Livmoderen bliver også bestrålet, og det betyder, at det ikke er muligt at blive gravid efter behandlingen.

Til mænd  Hvis dine testikler bliver bestrålet, vil du blive ude af stand til at få børn. Du kan også blive impotent og træt, hvilket kan behandles med hormoner. Strålebehandlingen kan ramme nerverne i penis, da de løber lige ved siden af endetarmsåbningen. Dette kan medføre impotens, som kan behandles med f.eks. Viagra.

Forholdsregler under strålebehandling

Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C-vitaminer under forløbet med strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille.

Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at din urin bliver koncentreret. 

Du må gerne forsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt, du stopper, hvis du mærker ubehag, smerter eller hævelser. Det er naturligt, at der følger træthed med behandlingen.

Bivirkninger ved kemoterapi

Kemoterapi påvirker ikke kun kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Denne påvirkning betyder, at der kan komme bivirkninger. Vi forventer ikke at se alle de nævnte bivirkninger hos dig, og vi kan ikke udelukke andre bivirkninger end de nævnte. Generelt kan vi dog sige, at denne behandling normalt tåles godt.

Træthed  Du kan blive meget træt og få behov for at sænke tempoet. Hvis du arbejder, kan du få behov for at være sygemeldt helt eller delvist i de måneder, du får behandling. Det er dog meget vigtigt, at du holder dig i gang trods trætheden.

Nedsat appetit  Din sygdom og behandlingen kan medføre, at din appetit bliver nedsat. Du kan få råd og vejledning i klinikken, hvor vi også kan henvise dig til en diætist.

Blodmangel, infektion og blødning  Kemoterapi nedsætter knoglemarvens produktion af blodceller. Det kan give blodmangel, infektion og blødning.

Blodmangel kan vise sig ved træthed, svimmelhed, åndenød og hjertebanken. Infektioner kan vise sig ved feber højere end 38 grader og influenzasymptomer. Blødning kan vise sig ved for eksempel næseblod, blødning fra tandkødet, blå mærker og små røde pletter i huden.

Diarré  Du får information om, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af diarré. Du vil desuden få udleveret tabletter, der kan stoppe diarré.

Hud og slimhinder  Du kan få udslæt. Derudover kan slimhinderne i dine øjne, mund, mave og tarm blive irriterede. Dette kan vise sig som svie, ømhed, små sår, mundsvamp, mavesmerter og diarré. Disse gener kan vi behandle med medicin.

Hårtab  Behandlingen kan medføre, at du helt eller delvist taber håret på hovedet. Derfor kan du få tilskud til en paryk, et tørklæde, en hue eller en kasket. I nogle tilfælde kan du også tabe håret andre steder på kroppen. Når du har afsluttet behandlingen, vokser håret ud igen.

Mundbetændelse  Betændelse i munden kan behandles med mundskyllevæske eller lokalbedøvende gel.

Samliv og seksualitet  Din lyst til seksuelt samvær kan blive påvirket. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Der udskilles kun ubetydelige mængder kemoterapi via skedens slimhinder og gennem sæd. Du kan derfor have samleje uden at skade din partner. Kemoterapi kan dog skade et foster, så du eller din partner skal bruge et svangerskabsforebyggende middel som kondom, spiral eller p-piller under behandlingen og indtil 6 måneder efter behandlingens ophør.

Til mænd  Kemoterapi kan nedsætte sædkvaliteten. Hvis du ønsker det, kan du deponere sæd. Dette skal aftales og koordineres med lægen eller sygeplejersken, før du begynder på behandlingens.

I nogle tilfælde genvindes evnen til at få børn efter nogle måneder til år. Hvis du har spørgsmål vedrørende din fertilitet, er du altid velkommen til at kontakte os for at få yderligere information.

Til kvinder  Kemoterapi kan medføre, at menstruationen bliver uregelmæssig eller ophører, hvilket kan påvirke evnen til at få børn. Vedvarende ophør af menstruationen er tegn på, at du er gået i overgangsalderen tidligere end ellers. Hvis du har spørgsmål om din fertilitet, er du altid velkommen til at kontakte os for at få yderligere information.

Specielt ved Capecitabin

Hud  Huden, især på dine hænder og fødder, kan blive tør, rød, revne og skalle af. Dette kan du forebygge ved at bruge en uparfumeret fed creme.

Hjertepåvirkning  I sjældne tilfælde kan kemoterapien give kramper i blodkarrene i hjertet og andre påvirkninger af hjertet. Dette kan opleves som brystsmerter og åndenød. Oplever du nytilkomne symptomer fra hjerte/lunger skal du ringe til afdelingen. Ved stærke bælteformede smerter eller trykken for brystet skal du ringe 1-1-2. Får du disse symptomer må du ikke tage flere tabletter med Cpecitabin, før du har talt med en læge fra Afdeling for Kræftbehandling.

Specielt ved Cisplatin

Påvirkning af nyrene  Cisplatin kan nedsætte nyrefunktionen. Dette forebygger vi ved at give dig væske i forbindelse med behandlingen. Vi kontrollerer din nyrefunktion via blodprøverne.

Føleforstyrrelser  Føleforstyrrelser i hænder eller fødder kan føles som prikken, stikken, smerter, snurren eller som at gå på vat. Føleforstyrrelserne forsvinder igen, når behandlingen med Cisplatin er endeligt afsluttet.

Påvirkning af hørelsen  Der kan opstå lettere hørenedsættelse eller øresusen.

Kontrol ved strålebehandling

Du møder dagligt sygeplejersker i Stråleterapien, som vil hjælpe og vejlede dig i takt med, at dine bivirkninger tiltager i behandlingsforløbet. Derudover får du tilbud om 2 samtaler i klinikken. Det vil sige én samtale midtvejs i behandlingen, som drejer sig om bivirkninger, og én ved afslutningen af behandlingen. Til samtalen ved afslutningen af behandlingen planlægger vi dit opfølgningsforløb i Afdeling for Kræftbehandling.

Opfølgning efter behandlingen

Efter behandlingen bliver du regelmæssigt fulgt i Afdeling for Kræftbehandling i 5 år. Ved opfølgningen føler lægen efter i din endetarm og ser området efter med en lille kikkert. Kvinder får også foretaget en gynækologisk undersøgelse.

Det sker, at der er forandringer i slimhinden, som skal undersøges yderligere. Finder vi sådanne forandringer, vil du sandsynligvis blive undersøgt i narkose, som da du fik stillet diagnosen.

Fortæl om dine bivirkninger, så vi kan behandle dem

For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os om de gener, du får i forbindelse med behandlingen. Hvis du får uacceptable bivirkninger bliver din behandling udsat eller afbrudt.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og dine venner, som du plejer. Dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne.

Vigtigt!

Du skal ringe 1-1-2 og stoppe med at tage Capecitabin

  • ved stærke bælteformede smerter eller trykken for brystet.

Du skal kontakte afdelingen, hvis du får akutte nyopståede symptomer som for eksempel

  • diarré, som ikke stoppes af tabletter mod diarré indenfor 24 timer
  • feber over 38,5 grader.
Redaktør