Strålebehandling før operation (5 dage), forbehandling

Til patienter med kræft i endetarmen.

Denne information er et supplement til vores mundtlige information om strålebehandling.

Du har for nylig fået stillet diagnosen endetarmskræft uden spredning. Undersøgelser har vist, at strålebehandling før operation nedsætter risikoen for tilbagefald af sygdommen omkring endetarmen. Når din behandling er afsluttet, bliver du henvist til operation på kirurgisk afdeling. Inden operationen bliver du scannet (MR- og CT-scanning). Operationen sker ofte ca. 8-10 uger efter endt strålebehandling. Herefter får du tilbud om et opfølgningsforløb hos kirurgisk afdeling.

Vi anbefaler ,at du får behandling med stråleterapi mod endetarmen. Vi tilbyder dig denne behandling, fordi vi forventer, at behandlingen og den efterfølgende operation kan helbrede sygdommen. 

Vi ved, at du står i en vanskelig situation og håber, at denne information kan hjælpe dig til at få overblik over behandlingen og forløbet med strålebehandling. Vi anbefaler, at dine pårørende også læser informationen. 

Generelt om behandlingen

Vi giver strålebehandlingen mod endetarmen, lymfeknuderne i bækkenet og lymfeknuderne omkring endetarmen. Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som man bruger til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruger vi kraftigere stråler. Vi giver strålebehandling med en avanceret teknik, som skåner de normale organer mest muligt.

Behandlingsforløbet består af i alt 5 strålebehandlinger. Behandlingerne foregår på hverdage.

Forberedelser til strålebehandling

Før du begynder på din strålebehandling, skal du have foretaget både en CT-scanning og en MR-scanning. Tiderne til disse scanninger får du udleveret i klinikken ved din første samtale.

Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke svar på hvad scanningerne viser, medmindre at det ændrer behandlingen.

Inden CT-scanningen, MR-scanningen og de efterfølgende behandlinger er det vigtigt, at endetarmen er helt tom. Du får udleveret 5 tuber med afføringsmiddel ved første samtale i klinikken. Hvis du ikke har haft afføring på selve dagen, hvor du skal scannes og/eller behandles, skal du bruge 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til scanning og/eller behandling. På den måde kan du sikre, at endetarmen er tom.

Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så læs patientinformationen: ”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.

Blærens fyldningsgrad har også betydning.For at have en tilpas mængde urin i blæren skal du

  • tømme blæren ½ - 1 time før scanningerne eller strålebehandlingen
  • drikke to glas vand lige efter, at du har tømt blæren
  • undlade at gå på toilettet igen, før du er blevet CT-scannet eller har modtaget din strålebehandling.

Strålebehandlingens forløb

Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine tider til strålebehandling.

Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 15 minutter per gang.

Ved den første behandling tager det 1 time i alt. Det vil sige ca. 30 minutter til en opfølgende sygeplejesamtale og ca. 30 minutter til den første behandling.

Bivirkninger

Bivirkningerne varierer fra person til person. Der opstår kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling. Ved bestråling af endetarmen og det omgivende væv rammes både tarm og blære. Det kan medføre diarré, mavesmerter og smerter ved toiletbesøg. Du kan også opleve, at du får hyppig vandladning og smerter/svie ved vandladning. Huden kan blive rød og irriteret, og du kan føle dig meget træt.

Bivirkningerne opstår som regel efter 5-10 behandlinger og aftager i løbet af 2-4 uger efter afsluttet strålebehandling. Hos nogle patienter kan bivirkningerne betyde, at vandladningen og tarmfunktionen ændres for altid.

Hos enkelte patienter opstår der alvorlige bivirkninger i form af tarm- og blæreskader. Der er risiko for, at evnen til erektion kan blive nedsat efter strålebehandling.

Opstår der bivirkninger, er du altid velkommen til at tale med os om det.

Forholdsregler under strålebehandling

Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C-vitaminer under strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at din urin bliver koncentreret. Du må gerne forsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt du stopper, hvis du mærker ubehag, smerter eller hævelser. Det er naturligt, at der følger træthed med behandlingen.

Kontrol i forbindelse med strålebehandling

Du møder dagligt sygeplejersker i Stråleterapien, der vil hjælpe og vejlede dig i takt med, at dine bivirkninger tiltager undervejs i behandlingsforløbet. Derudover tilbyder vi 2 samtaler i klinikken. Én midtvejs i behandlingen som drejer sig om bivirkninger, og én ved afslutningen af behandlingen. Til samtalen ved afslutningen af behandlingen bliver du henvist til den kirurgiske afdeling, der har stået for din udredning.

Fortæl om dine bivirkninger, så vi kan behandle dem

For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt at du oplyser os om de gener, du får i forbindelse med behandlingen. Hvis du får uacceptable bivirkninger, bliver din behandling udsat eller afbrudt udsættes eller blive afbrudt.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og dine venner som du plejer. Dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne.

Vigtigt!

Du skal kontakte afdelingen, hvis du får

  • akutte nyopståede symptomer, som for eksempel diarré, der ikke stoppes af tabletter mod diarré indenfor 24 timer
  • feber over 38,5 grader.
Redaktør