Strålebehandling efter operation

Til patienter efter operation mod livmoderkræft.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Behandling

Efter din operation for kræft tilbydes du nu strålebehandling mod bækkenet for at mindske risikoen for tilbagefald.

Strålebehandling

Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som manbruger til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruger man kraftigerestråler.

Du skal have 25 behandlinger.

Forberedelse til strålebehandling

I Stråleterapien får du foretaget en CT-scanning. Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke et svar på, hvad scanningerne viser, med mindre det ændrer behandlingen.

Inden CT-scanningen, og ved de efterfølgende behandlinger, er det vigtigt, at endetarmen er helt tom. Du får udleveret 5 tuber med afføringsmiddel ved første ambulante samtale. Du skal anvende 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til scanning og/eller behandling - også selvom, du allerede har haft afføring på selve dagen. På den måde kan vi sikre, at endetarmen er tom.

Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så læs patientinformation: ”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.

Blærens fyldningsgrad har også betydning. For at have en tilpas mængde urin i blæren, bedes du tømme blæren ½- 1 time før scanningen eller strålebehandlingen. Herefter skal du drikke to glas vand og undlade at gå på toilettet igen, før du er blevet CT-scannet eller har modtaget din strålebehandling.

Strålebehandling

Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine strålebehandlingstider.

Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 15 minutter per gang.

Ved den første behandling tager det omkring 1 time i alt. I løbet af den tid er der en opfølgende sygeplejesamtale og den første behandling.

Bivirkninger

Bivirkningerne kan variere fra person til person. Der kommer kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling. Ved bestråling af bækkenet rammes en del af blæren og tarmen. Bivirkningerne opstår som regel efter 5-10 behandlinger med begyndende bedring 1-2 uger efter gennemført strålebehandling.

Tarm og blære  Ved bestråling i operationsområdet og det omkringliggende væv rammes endel af tarmen. Det kan give diarre og mavesmerter. Bestråling af blæren kan give hyppigvandladning, smerter og svie ved vandladning. Hos nogle patienter kan bivirkningernemedføre, at vandladnings- og tarmfunktionen ændres permanent, og hos et fåtal af patienter kan der tilstøde alvorlige tarm- og/eller blæreskader.

Hud  Huden kan blive rød, irriteret og kløende. Vær særligt opmærksom på hudfolder i lysken og mellem ballerne. 

Hårvækst  i det bestrålede område mindskes eller forsvinder, men hos de fleste kommer behåringen igen efter endt behandling. 

Træthed  Det er normalt at opleve træthed i forbindelse med strålebehandling. 

Gynækologiske gener  Hvis du stadig har dine æggestokke efter operationen, kan de ophøre med at fungere under strålebehandlingen. Der kan komme hedeture og/eller andre symptomer på overgangsalder efter behandlingen. 

Slimhinden  i skeden bliver sart og irriteret, og det får de fleste kvinder til at foretrække at holde pause med samlivet under forløbet med strålebehandlinger. Efter endt behandling vil slimhinderne være tyndere og mere tørre end før, hvilket kan medføre gener ved samleje. 

Lymfødem  På længere sigt kan der opstå væskeansamling i vævet på grund af påvirkning af lymfebanerne. Dette kaldes lymfødem, og det ses hos under 10 % af vores patienter. Lymfødem kan opstå i underlivet eller benene flere måneder efter endt behandling.

Du er meget velkommen til at tale med personalet om dine bivirkninger, så du kan få råd og vejledning om, hvordan de kan lindres.

Forholdsregler under strålebehandling

Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C-vitaminerunder strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille. Vi fraråder også rygning under strålebehandlingen. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at urinen bliver koncentreret.

Du må gerne foretage dig alt, hvad du har lyst til, hvis du synes, du kan overkommedet. Du må også gerne nyde øl eller vin til maden og spise, hvad du kan lide. Der er ingen begrænsninger i din omgang med andre mennesker. Du må gerne forsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt du stopper, hvis du mærker ubehag, smerter eller hævelser. 

Efter endt strålebehandling

I forbindelse med sidste strålebehandling, vil du få tilbudt en samtale med en sygeplejerske. Her vil der blive fulgt op på information om bivirkninger i forbindelse med strålebehandlingen.

Efter behandlingen vil den forsatte opfølgning foregå i Afdeling for Kræftbehandling, klinik 4, hvor du vil blive indkaldt til undersøgelse ca. 3 måneder, efter du har afsluttet strålebehandlingen.

Som led i din efterbehandling bliver du tilbudt at deltage i et kursus for kvinder, der er behandlet for underlivskræft. Vi anbefaler, at du deltager på kurset inden for de første 6måneder efter endt behandling.

Redaktør