Strålebehandling af brystvæv ved prostatakræft

Læs her om forløbet, når du skal have strålebehandlig af brystvæv ved prostatakræft.

Når du får antihormontabletter, som et led i behandlingen af din kræftsygdom, kan du opleve bivirkninger. Hensigten med strålebehandling er at forebygge bivirkningerne.

Bivirkninger af antihormontabletter

Bivirkningerne kan være hævelse af og ømhed i brystvævet. Strålebehandling forebygger denne bivirkning hos ca. 80% af patienterne. Hos ca. 20% af patienterne vokser brystvævet på trods af strålebehandlingen. Det kan give gener, som kan fjernes ved, at man opererer den hævede del af brystvævet bort.

Strålebehandlingen

Du skal have en behandling på hvert bryst. Du møder i stråleterapien. Her får du en kort information om behandlingen. Bagefter bliver du bedt om at lægge dig op på en briks, så man kan måle det område op, der skal behandles. Efter opmåling bliver du behandlet med stråler. Hele forløbet tager ca. 1 time i alt.

Bivirkninger

En enkelt bestråling af brystvævet giver sjældent bivirkninger, men der kan komme ømhed og rødme af huden i de efterfølgende 14 dage. Skulle der komme ømhed og rødme kan det hjælpe at smøre med almindelig fugtighedscreme.

Strålerne rammer kun brystet og ikke lunger eller hjerte.

Er der specielle forholdsregler?

Der er ingen specielle forholdsregler – heller ikke i forbindelse med mad eller medicin. Du vil kunne køre bil eller benytte offentlig transport til og fra behandlingen.

Efter endt strålebehandling

Dagen efter strålebehandlingen kan du begynde at tage antihormonpiller. Videre kontrol kommer til at foregå på Afdeling for Urinvejssygdomme. Hvis du har eller får spørgsmål vedrørende den medicinske behandling, skal du henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1. 

Redaktør