Strålebehandling (Kræftbehandling, klinik 2)

Til patienter med kræft i endetarmsåbningen (analcancer).

Denne information er et supplement til vores mundtlige information om strålebehandling.

Du har for nylig fået stillet diagnosen kræft i endetarmsåbningen. Undersøgelser har vist, at strålebehandling i de fleste tilfælde betyder, at man kan helbrede sygdommen og undgå efterfølgende operation.

Vi anbefaler, at du får strålebehandling. Når din behandling er afsluttet, tilbyder vi et opfølgningsforløb på 5 år i Afdeling for Kræftbehandling.

Vi ved, at du står i en vanskelig situation. Vi håber, at denne information kan hjælpe dig til at få overblik forløbet med strålebehandling, og vi anbefaler, at dine pårørende også læser informationen.

Generelt om behandlingen

Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som bruges til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruger vi kraftigere stråler.

Vi giver strålebehandlingen med en avanceret teknik, der skåner de normale organer mest muligt. Strålebehandlingen rettes mod endetarmsåbningen, lymfeknuderne i bækkenet omkring endetarmen og ofte også mod lyskerne.

Behandlingsforløbet består af i alt 30 strålebehandlinger, som foregår på hverdage.

Forberedelser til strålebehandling

Før du begynder på din strålebehandling, skal du have foretaget både en CT-scanning og en MR-scanning. Tiderne til disse scanninger får du udleveret i klinikken ved din første samtale.

Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen. Du får derfor ikke svar på, hvad scanningerne viser, medmindre det ændrer behandlingen.

Inden CT-scanningen, MR-scanningen og de efterfølgende behandlinger er det vigtigt, at endetarmen er helt tom. Du får udleveret 5 tuber med afføringsmiddel ved første samtale. Hvis du ikke har haft afføring på selve dagen, hvor du skal scannes og/eller behandles, skal du bruge 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til scanning og/eller behandling. På den måde kan du sikre, at endetarmen er tom.

Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så læs patientinformationen: ”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.

Blærens fyldningsgrad har også betydning. For at have en tilpas mængde urin i blæren skal du

  • tømme blæren ½ - 1 time før scanningerne eller strålebehandlingen
  • drikke to glas vand lige efter, at du har tømt blæren
  • undlade at gå på toilettet igen, før du er blevet CT-scannet eller har modtaget din strålebehandling.

Strålebehandlingens forløb

Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine tider til strålebehandling.

Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 15 minutter per gang.

Ved den første behandling tager det 1 time i alt. Det vil sige ca. 30 minutter til en opfølgende sygeplejesamtale og ca. 30 minutter til den første behandling.

Kontrol ved strålebehandling

Du møder dagligt sygeplejersker i Stråleterapien, som vil hjælpe og vejlede dig i takt med, at dine bivirkninger tiltager i behandlingsforløbet. Derudover får du tilbud om 2 samtaler i klinikken. Én midtvejs i behandlingen, som drejer sig om bivirkningerne, og én ved afslutningen af behandlingen.

Til samtalen ved afslutningen af behandlingen planlægger vi et opfølgningsforløb i Afdeling for Kræftbehandling.

Bivirkninger

Bivirkningerne varierer fra person til person. Der kommer kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling.

Bivirkningerne opstår som regel efter 5-10 behandlinger og aftager i løbet af 2-4 uger efter afsluttet strålebehandling. Hos nogle patienter kan bivirkningerne betyde, at vandladningen og tarmfunktionen ændres for altid.

Hos enkelte patienter kan der opstå alvorlige bivirkninger i form af tarm- og blæreskader. Der er risiko for, at evnen til erektion kan blive nedsat efter strålebehandling. Opstår der bivirkninger, er du altid velkommen til at tale med os om det.

Hud  Huden omkring endetarmen og mellem balderne kan blive rød og irriteret. Hudforandringerne kan gøre meget ondt, og du kan blive hudløs i en periode, men huden heler pænt op efter strålebehandlingen. Du kan få udleveret cremer ved behov.

Hårtab  Håret falder med stor sandsynlighed af i det område, der bliver bestrålet, men de fleste får behåringen tilbage igen efter behandlingen.

Tarm og blære  Der kan opstå kvalme, diarré og hyppige vandladninger på grund af påvirkning af slimhinden i tarm og blære. Du får derfor tilbudt kvalmestillende medicin og tabletter mod diarré.

Træthed  Træthed forekommer normalt i forbindelse med strålebehandling.

Senfølger efter strålebehandling

Tarm og blære  Nogle patienter får ændret afføringsmønster med tendens til diarre og smerter ved afføring. Enkelte kan få forsnævring af tarmen eller problemer med at holde på afføring og luft, så det kan blive nødvendigt at anlægge en stomi. Blæren  er ikke så følsom overfor stråler, men der kan forekomme hyppig vandladning, fordi blæren bliver mindre elastisk.

Lymfeknuder  Bestråling af lymfeknuderne kan i sjældne tilfælde medføre kronisk hævelse af benene.

Knogler og led  Der kan forekomme stivhed i leddene og risiko for brud.

Til kvinder  Der kan forekomme forsnævring af og tørhed i skeden, og det kan gøre seksuelt samliv vanskeligt. Disse gener kan du forebygge med regelmæssigt samliv eller ved udvidelse af skeden med en cylinder, som du kan få udleveret af lægen i klinikken.

Du kan også bruge stikpiller med en lille dosis hormon, som virker helende på slimhinden, uden at det påvirker kroppen. Hvis æggestokkene bliver bestrålet, kommer du i overgangsalderen. Hvis du får behov for det, kan vi give dig hormonbehandling. Livmoderen bliver også bestrålet, og det betyder, at det ikke er muligt at blive gravid efter behandlingen.

Til mænd  Hvis dine testikler bliver bestrålet, vil du blive ude af stand til at få børn. Du kan desuden blive impotent og træt, hvilket kan behandles med hormoner. Strålebehandlingen kan ramme nerverne i penis, da de løber lige ved siden af endetarmsåbningen. Dette kan medføre impotens, som kan behandles med f.eks. Viagra.

Forholdsregler under strålebehandling

Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C-vitaminer under forløber med strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at din urin bliver koncentreret. Du må gerne forsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt, du stopper, hvis du mærker ubehag, smerter eller hævelser. Det er naturligt, at der følger træthed med behandlingen.

Opfølgning efter behandlingen

Efter behandlingen bliver du regelmæssigt fulgt i Afdeling for kræftbehandling i 5 år. Ved opfølgningen føler lægen efter i din endetarm og ser området efter med en lille kikkert. Kvinder får desuden også foretaget en gynækologisk undersøgelse.

Det sker, at der er forandringer i slimhinden, som skal undersøges yderligere. Finder vi sådanne forandringer, bliver du sandsynligvis undersøgt i narkose, som da du fik stillet diagnosen.

Fortæl om dine bivirkninger, så vi kan behandle dem

For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os om de gener, du får i forbindelse med behandlingen. Hvis du får uacceptable bivirkninger, bliver din behandling udsat eller afbrudt.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og dine venner, som du plejer. Dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne.

Vigtigt!

Du skal kontakte afdelingen, hvis du får akutte nyopståede symptomer som f.eks.

  • diarré, der ikke stoppes af tabletter mod diarré indenfor 24 timer
  • feber over 38,5 grader.
Redaktør