Strålebehandling - udvendig og indvendig behandling

Til patienter med livmoderkræft med spredning til skeden.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Behandling 

Tilbagefald af livmoderkræft i skeden kan i mange tilfælde helbredes med strålebehandling. Strålebehandlingen gives som en kombination af udvendige og indvendige strålebehandlinger. 

Du skal have 27 udvendige behandlinger. Der behandles på alle hverdage. Den udvendige behandling efterfølges af 9 indvendige behandlinger, der også gives på alle hverdage. 

De udvendige behandlinger varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med ca. 15-20. minutter per gang. Ved første behandling tager det ca. 1-1.5 time, fordi apparatet skal indstilles, og der skal tages kontrolfoto. 

De indvendige behandlinger gennemføres på et gynækologisk leje. Der indføres en cylinder i skeden, som herefter bliver koblet til en radioaktiv kilde, der bestråler skeden og knuden i skeden indefra. 

Disse behandlinger tager 5-15 minutter, men med oplægning og kontrolfotografering tager hver behandling ca. 20-30 minutter. 

Før vi kan begynde behandlingen, er det nødvendig at foretage en række undersøgelser. Der skal foretages en CT-scanning og røntgenoptagelser af bækkenet.

Bivirkninger

Bivirkningerne er individuelle og varierer fra person til person. Der kommer kun strålebivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling. 

Tarmen  Ved bestråling af livmoderen og det omgivende væv rammes en del af tarmen, og det kan medføre diarre, mavesmerter og smerter ved toiletbesøg. 

Blæren  Bestråling af blæren kan medføre hyppig vandladning og smerter/svie ved vandladning. 

Huden  kan blive rød, irriteret og eventuelt væskende. Du kan føle dig meget træt. 

Bivirkningerne opstår som regel efter 5-10 behandlinger med begyndende bedring 1-2 uger efter gennemført behandling. 

Hvis du ikke er gået i overgangsalderen før behandlingen, ophører funktionen af æggestokkene under eller efter strålebehandlingen, hvilket medfører sterilitet, hedeture og eventuelt andre symptomer. 

Slimhinden  i skeden vil efter gennemført behandling være tyndere og mere tør, hvilket kan medføre gener i samlivet, ligesom der kan ses sammenvoksning af slimhinderne, hvis ikke samlivet genoptages. 

Hvis vi konstaterer tendens til sammenvoksning, får du udleveret en plastikstav og får instruktion i brugen af den.

Hos en del patienter ændres tarmfunktionen permanent. Der kan opstå væskeansamling i vævene på grund af påvirkning af lymfebanerne. Dette kaldes lymfødem, og forekommer hos under 10%.

Lymfødem  kan optræde i ben eller i underlivet. I sjældne tilfælde kan der opstå skrumpning af blæren med hyppige vandladninger eller problemer med at holde på urinen. 

Hos enkelte patienter tilstøder andre alvorlige tarm- og blæreskader, der kan nødvendiggøre kirurgi. Der kan yderst sjældent opstå fistler, som skyldes, at vævet i skedevæggen brydes ned, så der kommer en passage fra skeden til tarm eller blære. 

Opstår der bivirkninger, er du velkommen til at tale med os om det. 

Forholdsregler under strålebehandling

Du skal undgå direkte sol på det bestrålede område og lade være med at smøre creme på det bestrålede område. 

Vi fraråder, at du tager antioxidanter f.eks. Q10 eller store doser C-vitaminer under strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille. Det er vigtigt at drikke rigeligt for at undgå, at urinen bliver koncentreret. 

Du må gerne forsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt, at du stopper ved ubehag, smerter eller hævelser. Det er naturligt, at der følger træthed med behandlingen, og hvor meget du kan klare, kan du bedst selv mærke. 

Efter endt behandling

Efter strålebehandlingen er slut, bliver du fulgt jævnligt med stigende intervaller samlet i 5 år. 

Redaktør