Skulder - MR-skanning (MR-artrografi)

Ved MR-skanningen dannes der detaljerede billeder af skulderleddet ved hjælp af radiobølger og et kraftigt magnetfelt. Der anvendes kontraststof ved undersøgelsen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en MR-skanning (Magnetisk Resonans Skanning) af dit skulderled. Ved en MR-skanning danner radiobølger og et kraftigt magnetfelt detaljerede billeder af kroppen. Før skanningen får du sprøjtet kontraststof ind i dit led. Vi bruger ultralyd til at se, hvor vi skal sprøjte kontraststoffet ind.

Skanningen kan bruges til at se skader inde i leddet, der ellers ikke - eller kun vanskeligt - kan ses på en almindelig MR-skanning.

Undersøgelsen varer cirka 2 timer, men det er en god idé at afsætte 3 timer, da der kan opstå ventetid.

Foto af MR-skanner
Sådan kan en MR-skanner se ud.

Vigtig forberedelse

Giv besked, hvis du har metal i kroppen

Visse genstande af metal må ikke komme i en MR-skanner på grund af dens kraftige magnetfelt. Vær opmærksom, hvis du fx har:

 • metalklips i hjernen
 • pacemaker (bemærk, at der kan sidde metal tilbage, selv om din pacemaker er fjernet)
 • stent
 • indopererede hjælpemidler som fx øreimplantat og insulinpumpe
 • kunstige lukkemuskler
 • metalsplinter i øjne/krop
 • elektroniske stimulatorer
 • tandprotese med magnetiske tryklåse.

Du skal kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis noget af dette er relevant for dig, og I ikke allerede har talt om det. Hvis du er i tvivl om, om du har metal i kroppen, som påvirker skanningen, så sig det også til os ved undersøgelsen.

Hav ikke løse metalgenstande på dig til MR-skanningen

Du må ikke have tøj eller andre genstande på dig, som indeholder metal. Det kan fx være:

 • smykker, ur, hårpynt og piercinger eller lignende
 • tøj med metal fx lynlås og knapper
 • sportstøj
 • høreapparater (men tag dem gerne med på hospitalet)
 • nikotinplaster eller plaster med medicin
 • blodsukkermåler
 • metalbandage
 • mobiltelefon, penge eller kreditkort.

Hvis du er i tvivl, så spørg os. Vi anbefaler, at du lader smykker og andre værdigenstande blive derhjemme, og at du fjerner eventuelle piercinger hjemmefra. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Kontakt os, hvis du er gravid eller er opereret for nyligt

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du er blevet opereret indenfor de seneste 6 uger, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Forbered dig, hvis du lider af klaustrofobi

Hvis du lider af klaustrofobi, skal du kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig. De kan give dig beroligende medicin, som du kan tage inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Vi gennemgår et kontrolskema sammen

Før undersøgelsen går vi igennem et skema sammen med dig, hvor vi stiller dig en række spørgsmål. Nogle af spørgsmålene har den læge eller afdeling, der henviste dig, allerede stillet, men vi spørger igen for din sikkerheds skyld. Vi gennemgår også selve undersøgelsen med dig, før vi går i gang.

Undersøgelsen

Vi smører gelé på din skulder og fører et ultralydshoved hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af leddet på en skærm. Vi sprøjter kontraststoffet ind i leddet. Det kan svie og spænde lidt. 

Herefter hjælper vi dig til rette på det leje, som kører dig på plads i MR-skanneren. Vi udleverer ørepropper eller høreværn, da skanneren støjer en del, når vi tager billeder.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får feber eller oplever hævelse eller rødme

Der kan gå betændelse i leddet, selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid, hvis leddet bliver rødt eller hæver, eller hvis du får feber.

Du kan være øm

Det er normalt at være øm i leddet i dagene efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin mod ømheden.

Undgå fysisk aktivitet

Efter undersøgelsen bør du undgå fysisk aktivitet, som fx træning, støvsugning og tunge løft resten af dagen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelser på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’MR-skanninger’ og ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

Redaktør