Skedeåbning, cyste eller byld ved skedeåbning

Patientinformation om behandlingen af en cyste/byld ved skedeåbningen (i Bartholins kirtel).

Hvad er Bartholins kirtler?

Bartholins kirtler er to små kirtler, som sidder i de små kønslæber på hver side af skedeåbningen. Normalt kan kirtlerne hverken ses eller føles. De laver en lille smule slim, som løber ud gennem en lille åbning. 

Hvis åbningen stopper til, hober slimen sig op i kirtlen og danner efterhånden en større eller mindre bule i skamlæben. Sådan en bule kaldes for en cyste. 

Hvis der går betændelse i en Bartholins kirtel, kan der dannes en byld. Det kan være meget smertefuldt, og du kan få feber. Den kan genere ved samleje, sport og cykling.

Årsagen til cyste eller betændelse i Bartholins kirtel kan ikke forklares, og du kan ikke gøre noget for at forhindre, at det opstår. 

Hvilke muligheder er der for behandling?

Der findes to metoder; Kateter og operation. Byldens størrelse, dine symptomer og din alder, har betydning for valget af metode. Lægen vurderer i samråd med dig, hvilken metode der vil være den bedste for dig.

Hvis det er en lille cyste, som ikke generer, vil lægen blot holde øje med, om den vokser. 

Kateter

Hvordan foregår det, når der indlægges et 
kateter?

Lægen sprøjter lokalbedøvelse ind i huden over cysten/bylden. Der lægges en lille gummislange med en oppustelig ballon ind i cysten/bylden, så slim eller betændelsen kan løbe ud. 

Det kan spænde lidt, lige når slangen er lagt ind, men efter nogle timer kan du ikke længere mærke den.

Hvordan skal jeg forholde mig efter indlæggelse af kateter?

De første dage kan der sive væske ud. Du kan bruge et trusseindlæg og skylle med en håndbruser efter toiletbesøg, for at holde såret rent.

Gummislangen skal helst blive liggende i cirka 3 - 4 uger. Hvis slangen falder ud tidligere, skal du henvende dig til os.

I denne periode må du ikke bruge tamponer, men ellers kan du gøre, som du plejer.

Hvordan med smerter efter indlæggelse af kateter? 

Ved lette smerter anbefaler vi, at du tager 2 tabletter Paracetamol (Panodil, Pinex, Pamol) à 500 mg 4 gange dagligt. Du kan købe præparatet i håndkøb på apoteket. 

Hvordan med kontrol?

Du får en tid til kontrol og fjernelse af kateteret efter 4 uger. Der dannes en ny åbning fra kirtlen efter 3 - 4 uger. 

Ofte falder kateteret ud af sig selv på dette tidspunkt.

Operation

Hvordan foregår operationen?

I fuld bedøvelse, kan man fjerne lidt af cysten/bylden. Der bliver syet rundt i kanten for at lave en ny åbning. Tråden opløser sig selv.

Operationen varer 15-20 minutter, og du kan komme hjem allerede et par timer efter operationen.

Hvordan med smerter efter operation? 

Ved lette smerter anbefaler vi at du tager 2 tabletter Paracetamol (Panodil, Pinex, Pamol) à 500 mg 4 gange dagligt. Du kan købe præparatet i håndkøb på apoteket. Vi anbefaler, at du har købt smertestillende medicin inden  operationen.

Hvordan skal jeg forholde mig efter operationen?

De første dage kan såret være lidt ømt, og der kan sive lidt væske fra det. Du kan bruge et trusseindlæg og skylle med en håndbruser efter toiletbesøg, for at holde såret rent. 

Hvordan med kontrol?

Vi anbefaler, kontrol hos din egen læge efter 1 uge. 

Hvilket resultat kan jeg forvente?

Der er kun en lille risiko for, at du igen vil få cyste eller byld i kirtlen. Hvis det skulle ske, behandler vi den på samme måde igen.

Redaktør