Skade i akillessenen (Achillesseneruptur)

Her kan du læse om behandlingen af en skade i achillessenen.


Oversigt over behandlingsforløb

Behandlingen af din skade i achillessenen afhænger af din alder og eventuel anden sygdom, som for eksempel diabetes, sårhelingsproblemer, karsygdomme, neuropati eller anden alvorlig sygdom. Din behandling er individuel og foregår altid i samarbejde med den behandlende læge. 

Alle patienter tilbydes, som udgangspunkt, ikke-operativ behandling. Lægen informerer om fordele og ulemper ved ikke-operativ behandling fremfor operativ behandling og vil i samråd med dig lægge en behandlingsplan.

Ved ikke-operativ behandling

I skadestuen anlægges gips, som du skal have på i 3 uger. Du må ikke støtte og får derfor udleveret to krykker. Efter 3 uger skal du komme til kontrol i ambulatoriet og have din gips af. Bagefter får du en støvle på med 3 kiler i. Du bliver også tilbudt fysioterapi.

Uge 4-5: Du har fået støvle på med 3 kiler og den skal bæres døgnets 24 timer. Du må belaste med 10-15 kg.

Uge 6-7: Der er nu gået 14 dage og du skal fjerne nederste kile. Du må stadig belaste med 10-15 kg.

Uge 8-9: Du skal fjerne 1 kile igen således, at der er 1 kile tilbage. Du skal stadig have støvlen på 24 timer i døgnet. Du må nu belaste benet med fuld vægtbæring med eller uden krykker. 

Efter uge 9: Afbandagering i ambulatoriet 
Støvlen fjernes og du vil blive tilbudt genoptræning via fysioterapeut i din kommune. Du skal til denne kontrol medbringe en fast hælkile (fx. kork i ½-1 cm. tykkelse) til brug 4-6 uger efterfølgende. 

Ved operativ behandling

I skadestuen anlægges gips, som du skal have på, indtil du kommer til information og operationsplanlægning i ambulatoriet. Du må ikke støtte og får derfor udleveret to krykker. En speciallæge vurderer, om du skal have operation. Behandlingen efter din operation er den samme som ved Ikke-operativ behandling.

Egentræning

Når støvlen er fjernet efter de 6 uger, er det vigtigt, at du genoptræner din fod. Det er også vigtigt, at du masserer din fod og ankel. 
Hvis dit ben er hævet, er det vigtigt at bearbejde hævelsen:

 • Lig eller sid med benet løftet og vip med foden, når det er muligt.
 • Sid aldrig helt stille med foden i længere tid ad gangen.

Bevægetræning uden belastning på foden

 • Lav cirkelbevægelser begge veje med foden. Sid evt. med foden på et balancebræt imens. 
 • Sid med fødderne i gulvet og løft skiftevis hæl og tå.

Styrketræning

 • Sid på gulvet med strakte ben. Med en træningselastik under svangen (midten af foden) vipper du foden op og ned, mens du holder igen i elastikken.
 • Sid på en stol med fodsålerne i gulvet og underarmene på lårene: Løft hælen op og ned.
 • Stå med f.eks. et bord at støtte dig til. Kom op på tå på begge fødder med mest vægt på det raske ben. Læg derefter lige meget vægt på begge ben og kom langsomt ned på flad fod igen.

Balancetræning

 • Stå på den skadede fod med den raske fod løftet og armene ned langs kroppen. Luk øjnene.
 • Udfør øvelser på et balancebræt.

Efterhånden kan du udføre øvelserne på den skadede fod alene.

Efter du har fået bandagen af

Du skal undgå aktiviteter, hvor du støtter på benet med hele vægten på forfoden. Pas derfor specielt på, når du går op ad trapper.

Sport

 • Svømning kan du formentlig klare uden problemer.
 • Du kan cykle, men kun med foden midt på pedalen.
 • Du kan løbetræne, når du kan gå længere ture uden at halte, og når du kan stå på tæer på din skadede fod. Det er formentlig ikke realistisk, før der er gået minimum 3 måneder efter behandlingen. 

Vi anbefaler, at du holder dig fra sport med hurtige afsæt og hop i 6 måneder. Før du genoptager den slags aktiviteter, skal senen og muskulaturen være klar til det. Dvs. at muskelstyrken skal føles ens på begge ben, og du må ikke have smerter.

Smerter og hævelse afgør, hvor meget du må træne. Lyt til din skadede fod!

Redaktør