Sarkom, efter afsluttet strålebehandling af

Til patienter der har afsluttet strålebehandling af sarkom.

Denne skriftlige information er et supplement til den mundtlige information, du har fået i løbet af din behandling.

Konsultation i klinikken

Selve strålebehandlingen er slut nu, men bivirkningerne kan fortsætte i 6-8 uger.

Du skal fortsætte med at pleje din hud, som personalet i Stråleterapien har anbefalet. Hospitalet må udlevere produkter til fem forbindingsskift, herefter skal du selv købe dem eller få dem udleveret af via hjemmeplejen. Vi anbefaler forbindingsstoffer, der har silikoneklæb.

Bivirkningerne topper først om 10 - 14 dage. Derfor får du omkring dette tidspunkt eventuelt en tid i klinikken. Ved konsultationen vurderer personalet i klinikken din hud. Personalet bestiller hjemmepleje, hvis du har behov for hjælp til forbindingsskift.

Hud og forholdsregler

Du kan forsat tage brusebad og forsigtigt duppe huden tør i det strålebehandlede område. Hvis du er blevet hudløs og bruger forbinding, anbefaler vi, at forbindingen sidder på så længe som muligt dog max. 5 dage. På den måde skånes den nye hud.

Er huden hel, men har en farveændring, er det en god idé at bruge creme. Den skal være uparfumeret. Du kan bruge sæbe og deodorant, men også det skal være uparfumeret for at undgå yderligere irritation af huden. Når huden er helet helt op, kan du igen bruge creme med parfume, hvis du ønsker det.

Du kan også gå i karbad og svømmehal. Du skal undgå direkte sol på det bestrålede område 1 år efter strålebehandlingen er slut.

Så længe huden er påvirket efter strålebehandlingen, er det en god idé forsat at bruge hudvenligt tøj. Undgå tøj, der strammer eller er for varmt.

Tatoveringer

Er du generet af dine tatoveringer og ønsker at få dem fjernet, er det desværre ikke noget hospitalet her kan gøre. Det er muligt at få en henvisning fra en læge til fjernelse af synlige tatoveringer. Det foregår på Bispebjerg Hospital. Du kan også vælge selv at få fjernet hos en privat hudlæge.

Redaktør