Sammenklappet lunge (pneumothorax)

Du er indlagt på Afdeling for Led- og Knoglekirurgi, fordi din ene lunge er klappet sammen. Det er derfor nødvendigt at anlægge et dræn, for at lungen igen kan folde sig ud, og din vejrtrækning kan blive normal.

Der kan være forskellige årsager til, at lungen klapper sammen. Det kan f.eks. være udløst af slag mod brystkassen eller af ukendt årsag hos i øvrigt raske personer. Det kan også opstå som en del af en kronisk lidelse.

Behandling 

For at få din lunge til at folde sig ud igen, får du enten iltbehandling, hvor du får ilttilskud med en maske, eller du får et lungehuledræn (pleuradræn). Det afhænger af, hvor meget din lunge er klappet sammen.

Lungehuledræn

Et lungehuledræn er en tynd slange, der i lokalbedøvelse lægges ind mellem ribbenene og ind i lungehulen. Drænet fjerner det overskydende luft/blod/væske fra lungen, så den kan folde sig ud igen.

Når drænet er lagt, gøres slangen fast til huden med et sting eller et plaster, og der lægges en forbinding over. Derefter tilsluttes slangen en drænboks eller en ventilpose. Oftest tager vi efterfølgende et røntgenbillede for at sikre, at drænet er korrekt placeret.

Når drænet er lagt

Nogle patienter bliver angste, hvis de føler, at de ikke kan trække vejret ordentligt igennem i forbindelse med en sammenklappet lunge. Det er dog helt normalt, at det kan føles svært at trække vejret ordentligt.

For at fremskynde at lungen folder sig ud igen, skal du dog sørge for at trække vejret dybt, hoste igennem og bevæge dig. Du kan bevæge dig frit, selvom du har et dræn, men husk altid at have drænboksen under hoftehøjde. Er du i tvivl, så spørg personalet.

Smerter

Det kan være forbundet med smerte, når lungen foldes ud – især lige efter at drænet er lagt. Det er derfor vigtigt, at du får smertestillende medicin, så længe du har brug for det.

De næste dage

Plejepersonalet holder øje med, at drænet fungerer, og ser ved hjælp af røntgenbilleder af lungerne, om behandlingen virker. Nogle gange kan det hjælpe med udfoldelsen af lungen, at der sættes et svagt sug til drænet. Personalet vurderer løbende, om du har behov for dette.

Det kan tage fra få dage og op til en uge, før lungen har foldet sig ud. Når lungen er udfoldet, fjernes drænet.

Fjernelse af dræn

Lægen instruerer dig i at puste ud og holde vejret, mens drænet trækkes ud. Derefter bliver hullet eventuelt hæftet sammen eller syet, og du får en lufttæt forbinding over. 

Et røntgenbillede af lungerne viser, om lungen stadig er foldet ud, efter drænet er blevet fjernet. Er den det, kan du tage hjem.

Du må gå i bad efter 48 timer – forbindingen skal blive på indtil da.

Eventuelle tråde/metalclips skal fjernes efter ca. 10 dage hos din egen læge, medmindre du har fået en anden besked.

Alt afhængig af forløbet får du en tid i vores ambulatorium en uge efter udskrivelsen. Her får du også ofte foretaget røntgenkontrol af dine lunger.

Forholdsregler efter udskrivelse

Hvis du oplever varme, rødme, feber, hævelse eller smerte ved såret, skal du i dagtiden kontakte vores klinik eller egen læge.

Det kan være tegn på infektion omkring såret, hvor drænet har siddet. Uden for åbningstid skal du kontakte 1813.

Hvis du oplever vejrtræningsbesvær, hoste eller smerter i forbindelse med vejrtrækning, skal du kontakte 1813, da dette kan være et tegn på, at lungen er klappet sammen igen.

Flyvning

Du kan normalt flyve to uger efter, at røntgenbilledet er normalt. Du skal dog altid kontakte både dit forsikringsselskab og flyselskab, da grænserne varierer fra selskab til selskab.

Forebyggelse – hvad kan du selv gøre?

Det er vigtigt, at du selv undgår forhold, der kan udløse et nyt tilfælde af sammenklappet lunge. Det vigtigste er, at du undgår rygning. I ugerne efter lungekollaps bør du desuden undgå store højder og flyvning uden trykkabine, ligesom du ikke skal dykke med trykflaske.

Redaktør