Særlige gener ved strålebehandling af området omkring urinveje og endetarm

Information til mænd.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. Den drejer sig om de specifikke gener, der kan opstå i forbindelse med strålebehandling af området omkring blæren, prostata (blærehalskirtlen), lysken og endetarmen.

Informationen henvender sig både til mænd, der har sex med kvinder, og til mænd, der har sex med mænd.

De fleste mænd, som bliver behandlet for kræft i blære-, prostata- og endetarmsområdet oplever forandringer i forhold til deres seksualitet.

Det kan der være mange forskellige grunde til. Når kroppen forandres, kan det påvirke seksualiteten. En operation kan f.eks. beskadige nerverne til penis, give et ar på maven, ændret følesans i huden og omkring kønsorganerne, og nogle får en stomi, som er synlig i intime situationer. Forskellige former for medicin kan påvirke evnen til at få rejsning og nedsætte sædkvaliteten. Dette kan give ændret kropsopfattelse og selvopfattelse.

Bivirkninger i perioden, hvor du får strålebehandling

Det er almindeligt, at slimhinderne i endetarmen og urinrøret kan blive generede af strålebehandlingen - det gælder også huden omkring penis og huden omkring endetarmsåbningen. Der kan opstå sår, ømhed og tørhed, og derfor kan der forekomme lidt blødning ved samleje. Det er mest udtalt, hvis man har analt samleje.

Strålebehandlingen kan også betyde, at man bliver mere træt end normalt, og at man har et øget søvnbehov.

Bivirkninger efter strålebehandlingen

Strålebehandlingen kan på længere sigt give følgende bivirkninger:

  • nedsat produktion af mandlige kønshormoner
  • mindre lyst til sex end vanligt
  • problemer med at få rejsning
  • ændret humør og mindre energi
  • beskadiget slimhinde i endetarmen, så den er tør og sart
  • ændring af endetarmens vægge, så de er mindre elastiske.

Hvis du har en partner, kan det være en fordel, at I forbereder hinanden på, at det kan blive nødvendigt at vænne sig til de forskellige forandringer og til at finde hinanden igen.

Forebyggelse og behandling

Tal med personalet, hvis du har bivirkninger. Mange af bivirkningerne kan mildnes eller behandles. For eksempel kan du få forskellige former for hormonbehandling, medicinsk hjælp til rejsningsproblemer og forskellige glidecremer/olie/fugtgel.

Smerter  Hvis du oplever, at der opstår smerter i forbindelse med samleje, kan du eventuelt prøve at tage mild smertestillende medicin (Paracetamol) inden. Det kan også være lettere at undgå smerter ved at anvende stillinger, som du selv styrer.

Det er individuelt, hvornår lysten til samleje vender tilbage, men det er vigtigt, at du føler dig tryg. Det er også vigtigt, at din partner føler sig tryg. Problemer i samlivet kan løses, hvis man taler åbent med hinanden om sine tanker og følelser.

En god idé kan være at lave en aftale om ikke at skabe forventninger, der ikke kan indfries.

Redaktør