Særlige bivirkninger ved strålebehandling af bækkenet

Information til kvinder.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

De fleste kvinder, som bliver behandlet for kræft i underlivet eller endetarmen, oplever, at de får problemer i forhold til deres seksualitet. Det kan der være mange forskellige grunde til. Når kroppen forandres, kan det påvirke seksualiteten. En operation i underlivet kan også give forskellige ændringer, som kan få betydning for seksualiteten. Det kan for eksempel være ar på maven, ændret følesans i underlivet, at man har fået en stomi, ophør af menstruation, at man ikke længere kan få børn, ændret kropsopfattelse og selvopfattelse.

Bivirkninger i perioden, hvor du får strålebehandling

Det er almindeligt, at slimhinderne i skeden og endetarmen bliver påvirkede af strålebehandlingen. De kan blive ømme, tørre og sarte, og derfor kan der let opstå blødning ved samleje. Der kan desuden komme ildelugtende udflåd fra skeden.

Strålebehandlingen kan også betyde, at du bliver mere træt end normalt, og at du har et øget søvnbehov.

Bivirkninger efter strålebehandlingen

Strålebehandlingen kan på længere sigt give følgende bivirkninger:

  • Nedsat produktion af de kvindelige kønshormoner
  • Beskadigelse af slimhinden i skeden, så den bliver tør og sart
  • Ændring af skedens vægge, så de bliver mindre elastiske
  • Skeden kan blive kortere

Disse bivirkninger kan betyde, at slimhinden i skeden klæber sammen, så samleje giver smerter og let blødning. Det kan også blive vanskeligere at få foretaget en gynækologisk undersøgelse.

Hvis du har en partner, kan det være en god ide, at forberede hinanden på, at det kan være nødvendigt at have tid til at vænne sig til de forskellige forandringer og til at finde hinanden igen.

Forebyggelse og behandling

Tal med personalet, hvis du har bivirkninger. Mange af dem kan mildnes eller behandles. For eksempel kan du få forskellige former for hormonbehandling, og tørhed i skeden kan afhjælpes med glidecreme/olie/fugtgel.

Sammenvoksning  Efter behandlingerne er der en risiko for sammenvoksning og forsnævring af skeden. Derfor er det vigtigt enten at genoptage samlivet efter behandlingerne eller at forebygge sammenvoksning-er og forsnævring af skeden ved hjælp af en plastikstav.

Smerter  Hvis du oplever, at der opstår smerter i forbindelse med samleje, kan du eventuelt prøve at tage mild smertestillende medicin (Paracetamol) inden. Det kan også være lettere at undgå smerter ved at anvende stillinger, som du styrer.

Det er individuelt, hvornår lysten til samleje vender tilbage, men det er vigtigt, at du føler dig tryg. Det er også vigtigt, at din partner føler sig tryg. Problemer i samlivet kan løses, hvis man taler åbent med hinanden om sine tanker og følelser.

En god idé kan være at lave en aftale om ikke at skabe forventninger, der ikke kan indfries. Hellere gå langsomt og trygt frem - end hurtigt med risiko for skuffelser og utryghed. Du vil få mere information ved et af dine første kontrolbesøg i klinikken.

Redaktør