SCD-strømper

Information til patienter om SCD benmanchetten.

Her kan du læse om, hvorfor du skal bruge SCD benmanchetten.

Hvad er dyb venetrombose?

Dyb venetrombose (forkortet DVT) kalder man blodpropper, der kan dannes i venerne i benet efter en operation, eller hvis du har været sengeliggende i lang tid. Hvis blodproppen løsner sig, kan den bevæge sig via venerne til hjertet og lungerne og blokere en større blodåre. Dette kaldes en lungeemboli (pulmonal emboli eller PE). Det er en alvorlig tilstand, der i nogle tilfælde kan være dødbringende.

En DVT kan opstå i forbindelse med tre vigtige faktorer:
1. Hvis du ligger eller sidder på samme sted i lang tid, strømmer blodet langsommere gennem benene.
2. Inaktivitet eller virkningen af visse lægemidler, muskelafslappende midler og bedøvelsesmidler kan få venerne til at udvide sig.
3. Der kan ske ændringer i den måde, dit blod koagulerer på.

DVT er kendt som en stor sundhedsrisiko på hospitaler verden over. Under dit hospitalsophold får du SCD-manchetter af høj kvalitet med en klinisk bevist effekt, og du kan derudover få antikoagulerende medicin. De fungerer på forskellige måder og hjælper med til at forhindre blodpropper.

Hvordan reducerer SCD risikoen for DVT?

Når du er på hospitalet, bruger du ikke dine benmuskler så meget, som du ville gøre hvis du var hjemme. Dermed strømmer blodet meget langsommere end normalt, og det kan ske, at blodomløbet bliver så langsomt, at der dannes en blodprop. SCD erstatter virkningen af den normale muskelpumpe, der arbejder, når man går.

Det er klinisk bevist, at SCD reducerer forekomsten af DVT.

Manchetten sætter forsigtigt benet under tryk – den starter ved anklen, fortsætter over læggen og slutter med låret. Kompressionen varer i 11 sekunder, hvorefter manchetten løsnes og slipper luften ud, så dine vener igen kan fyldes med blod.

Manchetten fortsætter så med at lukke luften ind og ud, og maskinen beregner, hvor længe det tager for dine vener at blive fyldt med blod igen, og hvornår benet skal sættes under tryk igen. SCD øger blodomløbet, hvilket forhindrer blodet i at samle sig i benene og danne en prop.

Et af de største problemer er, at DVT ofte kan opstå uden symptomer.

Hvis du oplever et af følgende symptomer, skal du fortælle det til en sygeplejerske eller læge:

  • Smerter i læggen (dunken eller spænding)
  • Hævelse i underbenet
  • Rødme/betændelse i læggen/låret
  • Kortåndethed
  • Hoste med blodplettet slim
  • Smerter eller gener i brystet

Spørg sygeplejersken, hvis der er noget, du er i tvivl om noget. 

Redaktør